Šta kažu stručnjaci

Korisnici TikToka tvrde da polijevanje kože pivom rezultira "najboljim tenom ikad" te da tako na jeftin i brz način dobijete željenu brončanu boju.

Doduše, stručnjaci su sumnjivu metodu prozvali "posve opasnom". Naime, pivo nas čini ljepljivim i svojevrsnim magnetom za muhe, a izlaže nas riziku od toplinskog udara i smrtonosnog raka kože.

Kathryn Clifford, suosnivačica dobrotvorne organizacije Skcin za podizanje svijesti o raku kože, rekla je za The Sun da "ne može vjerovati da to ludilo postoji".

- Ovo je iznimno zvani "trend" s vrlo ozbiljnim posljedicama. Šteta od sunca je kumulativna, nepopravljiva i izravan uzrok 90 posto najčešćih karcinoma u Ujedinjenom Kraljevstvu. Osobe koje traže preplanulost izložene su ozbiljnom riziku od razvoja svih vrsta raka kože, a opekotine kože usko su povezane s razvojem melanoma, ujedno i najozbiljnijeg oblika bolesti koji ugrožava život - rekla je Clifford za The Sun.

Nadalje, rak kože je nesrazmjerno čest kod mladih odraslih osoba i jedan je od najsmrtonosnijih karcinoma u dobnoj skupini od 15 do 34 godine, istoj dobnoj skupini koja spomenutu društvenu platformu koristi više od bilo koje druge.

Jason Goldberg, direktor SpaSeekersa, upozorio je da bi nam pivo moglo pomoći pri "trovanju suncem".

- Korištenje piva za potamnjivanje kože, posebno bez zaštitnog faktora, značajno povećava rizik od opeklina od sunca, toplinskog udara i, uz kontinuiranu upotrebu, preranog starenja - ističe i dodaje da s vremenom to predstavlja rizik od raka kože, a 70 posto slučajeva uzrokuje oštećenje od sunca.

Naime, trovanje suncem zapravo ne znači da ste se doslovno otrovali. Taj izraz se često koristi za teže oblike opeklina od sunca, najčešće one koje nastaju od ultraljubičastog (UV) zračenja koje izaziva upalu kože.

Stefano Pietrini, još jedan stručnjak za njegu kože, tvrdi da bilo koja metoda koja se koristi za ubrzavanje tamnjenja zapravo čini više štete nego koristi i rezultirat će "trajnim oštećenjem kože".

- Zapamtite, koliko god preplanuli ten izgledao privlačno ovog ljeta, ništa nije vrijedno nepopravljive štete nastale ovim trendom - zaključio je.

@imracim 30 views expected 😂☀️☀️ #sunbathinghack #sunbathing #tanhacks #sun #beach #sunnybeach #bulgarie #dz #algerian #bulgaria #summer #goodvibes ♬ Sunny Day - Ted Fresco

The Sun