EKVADOR

Bolnica u Ekvadoru proglasila je u petak 74-godišnju Bellu Montoya mrtvom, nakon što je zaprimljena u bolnicu zbog posljedica srčanog udara. Nekoliko sati kasnije porodica je otvorila kovčeg i shvatila da žena i dalje diše.

“Malo po malo procesuiram što se dogodilo. Sada želim samo da se zdravlje moje majke poboljša. Želim je živu i uz sebe”, rekao je njen sin Gilbert Balberán. Žena se i dalje nalazi na Odjelu intenzivne njege i pod liječničkim je nadzorom, piše El Universo.

“Čak su nam dali i smrtovnicu”

“Mama mi je na kisiku. Srce joj je stabilno. Liječnik ju je uštipnuo za ruku i ona je reagirala. Kažu mi da je to dobro, jer to znači da malo-pomalo reagira”, rekao je Gilbert.

Liječnik iz bolnice Martín Icaza porodici je u petak u podne predao tijelo jer je, kako su tada tvrdili iz bolnice, umrla.

“Čak su nam dali i smrtovnicu”, rekao je Gilbert koji je za organizaciju sprovoda morao prikupljati donacije.

“Počela je micati rukom, otvarati oči, usta”

Bella je ostala u lijesu od 14 sati do 18:30, kada je obitelj otvorila kovčeg da tijelo pripremi za bdjenje. Tada su njezin sin i ostatak porodice shvatili da žena i dalje diše. Snimka je objavljena na društvenim mrežama, a na njoj se vidi da žena miče ustima i pokušava doći do daha.

“Mama je počela micati lijevom rukom, otvarati oči, usta. Tudila se disati”, rekao je Gilber Balberán.

Lokalni mediji pišu da je događaj šokirao zajednicu, te da slučaj treba istražiti i sankcionirati jer je starica mogla biti živa zakopana.

Još uvijek nema službenog objašnjenja, ni bolnica ni ministarstvo zdravstva nisu se oglasili o slučaju