Ispaljivanje projektila koje je NASA 9. oktobra izvršila na Mjesecu ipak je naučnicima donijelo vrijedne informacije. Prema novim podacima, tek nekoliko trenutaka nakon što je NASA ispalila projektil, iznad Mjesečeve površine se stvorio kilometar i pol visok stup mjesečevih krhotina.

"Zapanjili su nas rezultati koje smo dobili", poručio je Anthony Colaprete, voditelj NASA-ine misije koji je dodao da su podaci koje dobivaju "visoke kvalitete".

Nakon što su gotovo svi svjetski mediji direktno prenosili NASA-ino ispaljivanje projektila, u javnosti su se pojavile špekulacije da misija nije uspjela. U NASA-i demantuju te tvrdnje navodeći da im je svrha bila isključivo naučne prirode, a ne "da rade vatromet za publiku", prenosi Associated Press.

Nakon što su napravili oblak sačinjen od krhotina sa Mjeseca, naučnici su koristili 79-miliona dolara vrijedan satelit za proučavanje kratera na mjesecu koji će poslati informacije o stvorenoj prašini. Satelit je poslan u novostvoreni krater četiri minute nakon ispaljivanja projektila, dok je još jedan svemirski brod letio 50 milja iznad površine te takođe skupljao podatke, piše Index.

Ipak, profesor newyorškog univerziteta Michio Kaku je naglasio da smatra da NASA "ipak malo pretjeruje sa nazivanjem postignuća veličanstvenim", te to objašnjava kao NASA-in odgovor na kritike javnosti da misija nije uspjela. "Da bi to bio veličanstven uspjeh moraju pronaći ogromne količine površinskog leda", objasnio je Kaku te dodao da je na NASA-inim naučnicima još uvijek velik posao da nađu tragove vode ili leda na Mjesecu. "Slike sa mjeseca su prekrasne, ali ipak ne vrijede 79 miliona dolara. Led na Mjesecu vrijedi više od zlata", objasnio je Kaku.