Gradonačelnik Moskve obećao je svojim sugrađanima da će ih ove godine 'spasiti' od snijega. Naime, za samo nekoliko miliona dolara, ured gradonačelnika će angažirati ruske vojne značne snage da rasprše hemikalije iznad oblaka kako bi ispustili snijeg prije grada.

Gradonačelniku Juryju Luzhkovu koji je pokrenio ovu inicijativu, ovo nije prvi da želi izigravati boga, piše Time. On je prije sedam godina pokrenuo projekat koji je imao za cilj preokretanje toka velike rijeke Ob preko Sibira kako bi se pomoglo navodnjavanje zemlje centralno-azijskih država. Iako ta ideja nije sprovedena u djelo, jer su naučnici rekli da nije izvodljiva, Luzhkov tvrdi da će ovaj put sigurno uspjeti.

Kontroliranje vremenskih prilika u Moskvi nije ništa novo, kaže on. Prije proslave dva glavna praznika, Dan pobjede koji se slave u maju i Dana grada u septembru, zračne snage se angažiraju kako bi se spriječilo padanje kiše na glavnu svečanost. Sa gradskim budžetom od 40 milijardi dolara, Moskva može lako priuštiti dva ili tri miliona dolara za novi poduhvat.

"Znate da svake godine na Dan grada i Dan pobjede stvaramo vrijeme?" upitao je Luzhkov grupu poljoprivrednika koji žive u blizini Moskve. "To isto trebamo uraditi sa snijegom! Tada će u dijelovima van Moskve biti više vlage, bit će bolja žetva, a za nas neće biti toliko snijega. Sve to ima smisla, kada gledamo finansijsku isplativost", izjavio je on.

Plan je ove sedmice na opće čuđenje prihvatilo Gradsko vijeće Moskve, kojeg čine Luzhkove pristalice. Gradski odjel za stambena putanja i javne radove opisao je kako će se to sve funkcionisato. Zračne snage će koristiti cement u prahu, suhi led ili srebrni jodid te prskati oblake od 15. novembra do 15. marta - i to samo kako bi se spriječio "jako velik i ozbiljan snijeg", rekao je Andrej Tsybin, šef odjela. On procjenjuje da će ukupni troškovi ovog poduhvata iznositi 6 miliona dolara ove zime, otprilike polovina iznosa koliko Moskva potroši za čišćenje ulicama od snijega.