Pravila

Kako bi se što bolje nosile s velikim brojem turista koji posjećuju zemlju te pritom sačuvale svoje gradove i mjesta, italijanske vlasti posljednjih su godina donijele niz pravila.

Neka su vam pravila možda već i poznata, poput onog da se na Španskim stepenicama u Rimu ne sjedi, a neka možda i ne jer je, na primjer, kažnjavanje nepropisno odjevenih turista u Sorrentu tek nedavno uvedeno.

U svakom slučaju, i ovdje vrijedi ona da se u "Rimu ponašate kao Rimljani", pa nemojte sebi kvariti odmor i izbjegnite napraviti neku od sljedećih 10 stvari:

1. Fotografiranje unutar Sikstinske kapele (Vatikanske muzeje možete slikati, ali u kapeli je to strogo zabranjeno).

2. Sjedenje na Španskim stepenicama u Rimu. Osim toga, strogo je zabranjeno kupanje u rimskoj fontani Trevi.

3. Jedenje na ulicama u strogom centru Firence (Via de' Neri, Piazzale Degli Uffizi, Piazza del Grano i Via Della Ninna) od 12 do 15 sati i od 18 do 22 sata. Konkretno, ovo znači da ne smijete ići uokolo s npr. sendvičem i jesti ga na ulici.

4. Hranjenje golubova na Trgu sv. Marka u Veneciji.

5. Snimanje dronom bez dozvole u urbanom području, posebno starim gradskim jezgrama.

6. Stavljanje "ljubavnih" katanaca na mostove u Rimu i Veneciji.

7. Plivanje, ronjenje ili kupanje u venecijanskim kanalima.

8. Plivanje u Plavoj špilji na otoku Capriju. Možete je posjetiti brodom, no plivanje u samoj špilji strogo je zabranjeno. Ako ne vjerujete, pitajte slavni model Heidi Klum, koja je 2019. platila visoku novčanu kaznu jer je odlučila plivati u njoj.

9. Uzimanje pijeska s plaža na Sardiniji (generalno se odnosi na sve plaže, ali pogotovo na sardinijske). Ovakvo ponašanje može vas čak odvesti i u zatvor.

Punkufer.hr