Poštovanje

Spuštanjem na jedno koljeno muškarac pokazuje nivo poštovanja prema budućoj supruzi. Na taj joj način govori da je vrijedna časti, poštovanja i vječnog blagostanja, kaže stručnjak za vjenčanja i organizator vjenčanja Keith Willard.

Ne samo da je običaj kleknuti na jedno koljeno, već mnogi momci to naprave s lijevom nogom. Kutija s prstenom trebala bi muškarcu biti u lijevoj ruci, a otvara je desnom dok postavlja pitanje: 'Hoćeš li se udati za mene?'.

Tu zapravo nema neke velike misterije. Prema Keithu Willardu, većina muškaraca klekne na lijevo koljeno jer su dešnjaci pa im je tako zgodnije držati i otvoriti kutiju s prstenom.

"Spuštanje na lijevo koljeno omogućava proscu da zauzme pravilnu pozu i lako otvori kutijicu", pojasnio je i naglasio kako se prosidba može napraviti i na desnom koljenu.

"Samo zato što je spuštanje na lijevo koljeno nekako uobičajeno, to ne znači da je prosidba na desnom pogrešna. Vaša buduća zaručnica vjerojatno neće ni primijetiti koje koljeno dodiruje tlo kad joj postavite pitanje", pojasnio je, piše 24sata.hr.

Iako historijsko porijeklo ove romantične geste nije sasvim jasno, prema Willardu, ova tradicija moguće potiče iz srednjeg vijeka kada su se vitezovi na taj način klanjali plemkinjama.

Klečanje na jednom koljenu je, također, bio dio protokola kod mnogih ceremonijalnih rituala pa tako i onih romantične prirode.

Srednjovjekovna umjetnička djela i književnost potkrepljuju tu teoriju jer prikazuju vitezove kako se na taj način klanjaju pred vladarima u znak časti i poštovanja ili kako na jednom koljenu kleče pred plemkinjom ne bi li joj tako iskazali spremnost na vječno služenje i divljenje.

"Spuštanjem na jedno koljeno muškarac pokazuje nivo poštovanja prema budućoj supruzi. Na taj joj način govori da je vrijedna časti, poštovanja i vječnog blaženstva. Zbilja romantično", pojasnio je Willard, a prenosi Reader's Digest.