ATRAKCIJA U MEKSIKU

Meksički otok lutaka savršena je destinacija za ljubitelje horor filmova i jezivih legendi, a za njega je vezana posebna priča koja već godinama privlači milione turista iz svih dijelova svijeta.

Legenda kaže da je prije nekoliko decenija Meksikanac Julian Santana Barrera pronašao djevojčicu koja se udavila u jezeru, kao i da je zbog ovog događaja odlučio napustiti porodicu i u potpunosti preseliti na mali otok u kanalima Xochimilca, gdje je do tada radio kao čuvar.

Uz tijelo je pronašao i malu lutku, koju je zatim objesio na drvo kako bi odao počast preminuloj djevojčici. U godinama koje su uslijedile prikupljao je i vješao sve više lutaka kako bi "smirio dušu" i nastavio dalje. Mnogi vjeruju da ga je mučio osjećaj krivnje da je trebao i mogao spasiti nesretnu djevojčicu.

Turistički vodiči pričaju da je Santana bio opsjednut duhom djevojčice, zbog čega je po ovom otoku nešto više od 50 godina vješao lutke. Pronalazio ih je u kanalima, prodavnicama i na smetljištu. Legenda kaže da je često mijenjao hranu i vrijedne životne potrepštine za stare lutke.

Santana ih nije čistio ni popravljao, vješao ih je u istom stanju kakve ih je nalazio. Neke lutke su već tada izgledale jezivo, a druge su oštetile brojne vremenske nepogode. One igračke koje nije vješao, Santana je držao u svojoj kući te je do kraja svog života lutke smatrao "lijepim zaštitnicama" otoka.

Početkom 2001. godine Santana je pronađen mrtav na istom mjestu gdje je nekoliko decenija ranije pronašao djevojčicu. Razlog smrti je davljenje, što i 20 godina kasnije fascinira brojne posjetitelje otoka te dodatno potvrđuje teoriju turističkih vodiča da otok još uvijek opsjeda duh preminule djevojčice.

Njegovu tradiciju vješanja lutaka nastavili su turisti, koji iz svih dijelova svijeta donose svoje igračke i ostavljaju ih na otoku.