Zapadno ludilo

Spirit Airlines našao se pod opsadom neodobravanja, nakon incidenta u kojem su svi putnici na domaćem letu iskrcani, nakon čega im je ponovno bilo dopušteno ukrcavanje na avion.

Američki niskotarifni avio prijevoznik pojavio se u središtu skandala, nakon što je sa svog leta izbacio porodicu ortodoksnih Židova zbog “nepoštivanja saveznih pravila za maske.”

Videozapisi incidenta, koji su postali dostupni na društvenim mrežama od 05. aprila, pokazuju kako stjuardesa Spirit Airlinesa prilazi paru koji je u avionu bio s dvoje djece u dobi od 2 i 7 godina i traži od njih neka izađu iz aviona. Dvogodišnjakinja se vidi kako sjedi u krilu trudne majke i jede jogurt, bez maske. Par, Ari i Avital Eisenberg, koji su također putovali sa svojim sedmogodišnjim djetetom s posebnim potrebama, tvrdili su da su oboje nosili maske i da je njihovo dijete tek napunilo dvije godine.
  Kao rezultat odluke osoblja aviona, porodica ali i ostatak putnika, koji su letjeli u smjeru od Orlanda do Atlantic Cityja nakratko su iskrcani. Incident je izazvao bijes korisnika društvenih mreža, koji su ubrzano osudili postupke avio kompanije i usporedili ih s tretmanom židovskih obitelji pod nacističkim režimom.
 
Kao odgovor na izjavu Sprit Airlinesa, komentatori su također pokrenuli pitanje antisemitizma i prosuđivali ponašanje stjuardese, koja je porodicu Eisenberg natjerala na izlazak iz aviona. Ono što nije bilo jasno javnosti jest kako se od djeteta od dvije godine, koje je jelo jogurt, očekivalo da nosi masku.
  Još jedan video Ari Eisenberga, koji je sniman kada je porodica ustajala kako bi izašla iz aviona, sugerira kako je cijeli incident unaprijed pripremljen: “Gospođa ovdje čula je nekoga putem telefona prije nego što smo uopće ušli u avion, da se ovo sve planiralo. Kapetan je bio u redu s tim, svi ostali putnici bili su u redu s tim, ali bio je jedan Afroamerikanac kojemu ovo nije bilo u redu.“
  Njegov komentar nije prošao nezapaženo, jer su društveni mediji počeli brujati o novim problemima; ovoga puta ističući rasistički prizvuk njegove primjedbe. Korisnici Twittera doveli su u pitanje  obrazloženje Eisenberg  za “unošenja rase u sve ovo.”

“Rekao je da je Afroamerikanac poput te osobe egzotična životinja. Tako su ovi osumnjičeni W.S. gledajte na nas, kao na egzotične zvijeri. Nije rekao ni osoba. Rasa osobe nije bitna“, ustvrdio je komentator.

Sasvim drugačija rasprava razvijala se oko činjenice da je tijekom razgovora sa stjuardesom, Ari Eisenberg viđen kako povlači masku prema dolje i natrag prema gore, što je protivno važećim propisima.

“Tip govori uklanjajući masku, žena također uklanja svoju masku, dijete bi moglo biti zaraženo bez simptoma. Nitko ne zna tko je zaražen. Nitko! Za mene je stjuardesa bila u pravu. Ona se brine o avionu punom putnika. Bila je vrlo odgovorna“, napisao je jedan komentator na Twitteru.

Iako su se porodica i svi putnici na kraju ukrcali u avion i premda je let je poletio do predviđenog odredišta, stjuardesa koja je sudjelovala u svađi nije nastavila smjenu zbog odluke o osoblju.
  Odgovor Spirit Airlinesa uputio je kupce na internetsku stranicu na kojoj je istaknuto pravilo pokrivanja lica avio kompanije, koje predviđa: „Putnici koji se odluče ne pridržavati se našeg zahtjeva za prekrivanjem lica izgubit će buduće povlastice leta sa Spiritom. Djeca mlađa od 2 godine su izuzeta.“

Taj potez nije zadovoljio razljućene komentatore na društvenim mrežama, koji su žestokom osudom preplavili objave korisničkog računa avio kompanije na Instagramu; čak i one koji nisu povezani s incidentom.

Spirit Airlines slijedi savezni zakon koji nalaže da svi putnici nose pokrivala, u skladu sa smjernicama američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na letovima i u vazduhoplovnim lukama. CDC prepoznaje da nošenje maske možda nije moguće u svakoj situaciji ili za neke ljude.