Quvenzhané Wallis

Njeno je ime Quvenzhané Wallis, ima devet godina i već je ušla u historiju kao najmlađa osoba nominovana za Oscara u kategoriji najbolje glavne glumice.

Oni koji su je imali prilike pogledati u ulozi malene Hushpuppy u filmu "Zvijeri južne divljine" redatelja Benha Zeitlina (i film i redatelj i adaptirani scenarij nominovani su za Oscara), tvrde da je riječ o neupitnom talentu, a hoće li postati i najmlađa dobitnica ove prestižne nagrade, vidjet ćemo 24. februara.  
Prije nje, najmlađa je nominovana glumica bila Keisha Castle-Hughes za "Whale Ridera", a imala je samo 13 godina, prenosi Index. Wallisova se tako našla u kategoriji s odličnom Jessica Chastain, Jennifer Lawrence, Naomi Watts i Emmanuelle Riva koja je, vrijedi spomenuti, najstarija glumica nominovana u toj kategoriji.
Naravno, neki će reći da je najmlađa osvajačica Oscara Shirley Temple, ali u njenom se slučaju radilo o Oscaru za djecu (Academy Juvenile Award) koji je osvojila sa samo šest godina.  
Ova mlada holivudska zvijezda već je privukla pažnju mnogih, a uskoro će se pojaviti u filmu "Twelve Years a Slave" uz Paula Giamattija, Brada Pitta i Michaela Fassbendera.