ŽIVOT SLAVNE PJEVAČICE

Tina Turner, kraljica rokenrola, umrla je danas u 83. godini nakon duge bolesti u svom domu u Küsnachtu kod Ciriha, u Švicarskoj.

Tina je bila svestrana umjetnica. Dobitnica je osam Grammyja kao i Grammy Hall of Fame Award nagrade. Utjecajni magazin "Rolling Stone" stavio je Tinu na 63. mjesto TOP-100 liste besmrtnika - najvećih muzičara svih vremena.

Tina ima i svoje počasno mjesto i u Rock and Roll Hall of Fame muzej u Clevelandu. Jedna je od najpopularnijih i najuspješnijih ženskih rock izvođačica svih vremena.

Pjevačica afroameričkog i indijanskog, navajo-chirockee porijekla, karijeru je počela u duetu sa suprugom Ikeom Turnerom. Godine 1960. pjesmom "A Fool in Love" dostigli su drugo mjesto na američkoj top ljestvici, te nastavili nizati hotove "It's Gonna Work Out Fine", "I Idolize You", "Come Together", "Honky Tonk Woman", "I Want to Take You Higher", te "Proud Mary" (1972.) koji postiže četvrto mjesto Billboardove Hot 100 ljestvice, a za koju dobivaju Grammy za najbolji R&B sastav.

Tina i Ike su se vjenčali 1962. u Tijuani u Meksiku. Sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća brak između Tine i Ikea se počeo raspadati zbog Ikeovog uživanja droge i njegovog lošeg psihičkog stanja.

Nakon svađe uoči nastupa u Dallasu 1976, Tina napušta Ikea, koji ju je ostavio s, ni manje ni više nego 36 centi i kreditnom karticom za benzin.

Prvi samostalni studijski albumi, počevši s "Tina Turns the Country On!", koji je producirao Ike, te "Rough''i ''Love Explosion", nisu joj donijeli veliki komercijalni uspjeh, pa je Tina pišući novi album, 1983. objavila obradu pjesme "Let's Stay Together" Al Greena koja postaje hit širom Evrope.

Godinu kasnije, Tina Turner se na velika vrata svjetske scene, gdje i pripada, vraća u vrh svjetske muzike. Objavljuje album "Privat Dancer" i singl "What's Love Got To Do With It" koji je označio najznačajniji povratak na scenu u svijetu rock muzike. Dospio je na prvo mjesto američke top ljestvice, ostavši do današnjeg dana Tinin jedini broj jedan u SAD-u.

Godine 1988. ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda za nastup pred najvećim brojem publike za samostalnog izvođača u Rio de Janeiru, pred oko 186.000 ljudi. Iste godine dobiva svoju zvijezdu u ulici slavnih u Hollywoodu.

Izvor: Faktor