CVIJETNI ARANŽMANI

Cvjetni aranžmani su mnogim mladenkama od vitalnog značaja za veliki dan jednako kao i veo ili višeslojna svadbena torta.

Bilo da sudbonosno "da" izgovaraju u hotelu ili zgradi općine cvijeće će (nekako) biti uključeno. Kako mnogi parovi žele ostaviti svoj lični cvjetni pečat na vjenčanju, jedan od novih trendova s mreža tiče se cvijeća, a istovremeno im omogućava da uštede.

Kako raskošni cvjetni aranžmani dolaze uz visoku cijenu, korisnici na TikToku pokrenuli su trend koji mladencima omogućava da uštede. Neki doslovno uzimaju stvari u svoje ruke sadeći i uzgajajući cvijeće za svoja vjenčanja.
 
@taylor.weikel here’s to forever 🤍💐 #weddingtiktok #weddingflowers #weddingflorals #diyweddingflowers #homegrownflowers #gardentok #weddingtok ♬ Until I Found You - Solo Piano Version - your movie soundtrack
Bez obzira na to što vas zanima, ovaj trend se širi društvenim mrežama gdje se korisnicima sve više sviđa ideja sadnje cvijeća i "domaće" izrade cvijetnih ukrasa i bidermajera. U jednom od videa na TikToku korisnica je rekla da je najbolja odluka o planiranju vjenčanja koju je donijela bila uzgoj vlastitog cvijeća.

Naime, korisnica TikToka Taylor Weikel je dokumentovala proces sadnje i uzgoja vjenčanog cvijeća za svoje pratioce. Objašnjavajući da su ona i njen partner počeli da sade sjeme 11. maja, a ubrala ih neposredno prije vjenčanja 29. jula.
 
@eltam93 The best wedding planning decision I made was growing my own flowers. 🌻💕✨ #weddingtok #farmwedding #DIYwedding #countrywedding #weddingflowers #mismatchedbridesmaiddresses #weddingidea #weddinginspo #foryou #part2 #weddingflowers #weddingdecor #summerwedding #gardenwedding #tentwedding #weddingbouquet #somethingblue ♬ Sweet Lovin' (Extended Mix) - Sigala & Bryn Christopher
Kao što možete zamisliti, uzgoj vlastitog cvijeća je mnogo ekonomičniji od angažiranja cvjećara za vjenčanje. U komentarima videa, njeni pratioci su procijenili da je uštedjela blizu 5.000 dolara koliko se u SAD-u nerijetko izdvaja za cvijetne aranžmane. Prema The Knotu , prosječna cijena vjenčanog cvijeća u 2023. bila je 2.800 dolara u SAD-u.

Kada je riječ o BiH, ova praksa bi zasigurno mladencima mogla donijeti uštedu, a cijene aranžmana - koje uključuju ukrase za stol mladenaca, automobile te druge površine koštaju od nekoliko stotina eura pa čak i više od hiljadu eura.