SUD DONIO ODLUKU

Princ Harry i druge javne ličnosti pokrenule su sudski postupak zbog navoda o hakiranju telefona i nezakonitom prikupljanju informacija između 1991. i 2011. godine.

Naime, oni su tužili Mirror Group Newspapers, izdavača listova Daily Mirror, Sunday Mirror i Sunday People. Princ Harry dobit će oko 180.700 dolara odštete nakon što je londonski Visoki sud u petak presudio da je bio žrtva ograničenog hakiranja telefona, ali i nezakonitog prikupljanja informacija koje u potom objavljivane u časopisma ove medijske grupacije.

Harry je postao prvi viši britanski kraljevski član u 130 godina koji je dao iskaz na sudu kada se pojavio kao glavni svjedok na suđenju.

"Otkrio sam da je 15 od 33 teksta koji su predmet suđenja bili proizvod telefonskog hakiranja njegova mobilnog telefona ili mobilnih telefona njegovih saradnika ili proizvod drugog nezakonitog prikupljanja informacija", rekao je sudac Timothy Fancourt.

Harry je bio na meti MGN-a od 1996. godine te je više od 140 priča koje su se pojavile u listovima ove medijske grupacije rezultat nezakonitog prikupljanja informacija. Međutim, sud je samo razmatrao 33 članka.

"Smatram da mu je telefon bio hakiran samo u ograničenoj mjeri i da su to vjerojatno pažljivo kontrolirali određeni ljudi u svim listovima'. Sudac je zaključio da je bilo raširenih hakiranja i ilegalnih aktivnosti u listovima za koje su viši rukovoditelji bili svjesni, iako gotovo svi u upravi tvrtke nisu bili obaviješteni. MGN, u vlasništvu Reacha, tvrdio je da optužbe nisu potkrijepljene dokazima", naveo je sudija.