JEDINSTVENO ISKUSTVO

Kada razmišljate o hotelu uz more, vjerovatno zamišljate osunčane plaže, palme, zlatni pijesak, bazen i ležaljke. Međutim, hotel Frying Pan koji nerijetko karakterišu kao "najopasniji na svijetu" nema ništa od toga.

Vjerovatno ne zamišljate ogromnu metalnu konstrukciju kilometrima od obale okruženu morskim psima i uzburkanim okeanom. Ako rezervišete sobu u hotelu Frying Pan, to je upravo ono što ćete dobiti.

Hotel se sastoji od ogromne metalne konstrukcije postavljene u plitkoj vodi udaljen oko 50 kilometara od istočne obale Sjeverne Karoline. Izdiže se na 41 metar visine, a okačen je na četiri ogromna stupa koji su međusobno spojeni metalnim podupiračima.

Koja je zapravo svrha ove strukture postavljene usred okeana?

Prvobitno je izgrađen davne 1964. godine da zaštiti brodove u prolazu od nasukavanja u plitkim vodama. Ovo je unosno mjesto za ribare, ali je istovremeno i mjesto gdje je zabilježeno 130 brodoloma u 14 godina.

Dok se svjetionici obično grade na čvrstom tlu, ovaj je morao biti usred okeana, zbog čega više liči na naftnu platformu. Napredniji GPS je kasnije uzrokovao da više ne postoji potreba za prvobitnu namjenu.

Nakon toga se toranj koristio kao platforma za posmatranje i proučavanje riba. 2010. godine platformu je kupio Richard Neil iz Oklahome , koji je odlučio da je pretvori u jedinstveno mjesto za boravak ljudi.

Može se sa sigurnošću reći da ovo nije luksuzno iskustvo s pet zvjezdica, ali svakako može ponuditi pravu avanturu ako ste ljubitelj aktivnijeg odmora. Na platformi se nalazi heliodrom ili se možete podići na vrh iz čamca.

Također vas može spustiti natrag u vodu radi ronjenja na zaštićenom grebenu koji se nalazi ispod njega. Unutrašnji smještaj nije luksuzan, ali ono što možete očekivati je spektakularan pogled na more i nevjerovatne izlaske sunca.

Toranj sada ima osam spavaćih soba - pet spavaćih soba sa odvojenim krevetima i tri spavaće sobe sa bračnim krevetom.