Ljepotica i zvijeri

Svi znamo da su vukovi izuzetno plemenite životinje koji u duhovnom svijetu nose puno simbolike.

Mnogi smatraju da sretanje vuka u prirodi predstavlja znak da vjerujete svojoj intuiciji i instinktu, a ako vam vuk pređe preko puta, da je to alarm da povratite mir u svoj život.

Anneka Svenska, britanska novinarka, glumica i ekološka aktivistica, zahvaljujući YouTube kanalu "Animal Watch" (preko 900.000 pratitelja) smatra se jednom od "žena koje trče s vukovima".

Anneka je otišla u Norvešku kako bi se susrela sa čoporom divljih europskih vukova. Njena interakcija s njima će vas ostaviti u čudu - tri predivna vuka leže u snijegu pored Svenske, kao da su njeni dugogodišnji prijatelji.

Vukovi mogu živjeti u različitim staništima, između ostalog, nastanjuju šume južne Norveške, blizu granice sa Švedskom.

Vuk se klasificira kao kritično ugrožena vrsta u Norveškoj. Ugrožena vrsta su i u Bosni i Hercegovini.

Friederike Range, naučnica na Institutu za istraživanje Messerli na Veterinarskom fakultetu u Beču, zna mnogo o interakcijama ljudi s vukovima.

"Ako udomite mlade vukove i pravilno ih socijalizirate u ranoj dobi i radite s njima svakodnevno, tada ih možete naučiti da surađuju i budu pažljivi prema ljudima", rekla je Range u intervjuu za NBC News.

Svenska je na svom YouTube kanalu Animal Watch na jednom od snimaka izjavila da se vukovi osjećaju ugodnije u društvu žena, dok muškarci u vukovima izazivaju strah.

Na sreću, ovi vukovi u Norveškoj osjetili su Annekinu dobrotu i nježnost i prihvatili je kao dio njihovog čopora.