Stroga pravila

Složena pravila ponašanja visoke engleske klase nije lako pohvatati, ponajviše zbog činjenice da se po tom pitanju malo što promijenilo još od razdoblja "Downton Abbeyja" ili "Gosford parka".

Gledaocima su serija i film postali svojevrsni prozor u svijet u kojem odnosi među članovi velikaške porodice i ophođenje prema onima čiji je status ispod njihovog, nalikuje složenim koracima gotovo zaboravljenog plesa.

Stoga nije teško zamisliti kako su pravila ponašanja u kraljevskoj porodici komplikovanija od onih koja vrijede za englesku visoku klasu. Postoje, naime, riječi koje oni nikad neće izgovoriti pred drugima. O čemu se radi, komentira britanska socijalna antropologinja Kate Fox, a za neke nikad ne biste očekivali da bi mogle biti na popisu zabranjenih.

Na prvom mjestu riječi koje nikad nećete čuti od člana britanske kraljevske porodice nalazi se "Pardon".

Zašto? Smatra se da se oni ne bi trebali izvinjavati. Ako se i dogodi situacija u kojoj bi "tu" riječ trebalo upotrijebiti, iskoristi se sinonim. Nešto što zvuči poput izvinjenja - ali to, dakako, nije. U tu svrhu radije koriste kimanje glavom i osmijeh.

Za očekivati je da se u kraljevskoj porodici riječ "toalet" neće izreći glasno. Ponajprije, u njihovoj pratnji uvijek postoji osoba koja će učinkovito i tiho riješiti problem, premda su takve situacije vrlo, vrlo rijetke. Drugi razlog je činjenica da je ta riječ porijeklom francuska.

Zbog istog razloga, član britanske kraljevske porodice preko usta neće prevaliti riječ "parfem". Oni koriste "mirise", a Francuzi imaju "parfeme". Nema šanse da će izreći riječ "otmjen". Vjeruje se da prvo pravilo otmjenosti glasi – nikad druge ili sebe ne nazivati otmjenim. "Umjesto toga koristi se riječ pametan", kaže Kate Fox.

Poznato je da se unutar palače ili velikaškog dvorca nalazi mnogo soba s antiknim, tapeciranim namještajem koje kao da pozivaju na opuštanje, no termin "lounge" odnosno dnevni boravak nikad neće izreći. Radije koriste formalnu riječ "salon", a ako pozornije pogledate, ondje baš i nema otmjenih inačica kauča čija je svrha pružiti maksimalnu udobnost prilikom dnevnog odmora. Ako se članovi kraljevske porodice odmaraju tokom dana čine to u privatnim odajama, nikad u salonu - koliko god ih imali.

Na formalnim večerama u britanskoj kraljevskoj porodici teško da će iko pitati šta je za desert? Zašto? Zato što na otmjeno ispisanom jelovniku ispred svakog mjesta za stolom, piše što će se jesti. Drugi razlog je taj da ne koriste (francusku) riječ "desert". Umjesto nje draži im je termin "puding". Njima on označava desert, dok običnim ljudima isti pojam znači kremastu slasticu. Nađete li se za njihovim stolom, ne pitajte ih za desert, zaključuje Kate Fox, piše Gloria.