PROPALI PREGOVORI

Čelnici sindikata holivudskih glumaca izglasali su u četvrtak da se pridruže scenaristima u prvom zajedničkom štrajku u više od šest desetljeća, zatvarajući produkciju u cijeloj industriji zabave nakon što su pregovori o novom ugovoru sa studijima i servisima za emitovanje propali.

Ovo je prvi put da dva velika holivudska sindikata stupaju u štrajk u isto vrijeme od 1960. godine, kada je Ronald Reagan bio predsjednik glumačkog udruženja.

U govoru prilikom najave štrajka, koji počinje u ponoć, predsjednik sindikata glumaca i bivša zvijezda serije "Dadilja" Fran Drescher kritikovala je direktore industrije.

- Poslodavcima su Wall Street i pohlepa prioritet, a zaboravljaju na bitne učesnike koji pokreću stroj da radi. To je odvratno. Sram ih bilo. Oni se nalaze na pogrešnoj strani historije - rekla je Drescher, navodi Associated Press.

Nekoliko sati ranije istekao je trogodišnji ugovor i prekinuti su pregovori između Udruženja filmskih glumaca – Američke federacije televizijskih i radijskih umjetnika i Saveza filmskih i televizijskih producenata koji predstavljaju poslodavce uključujući Disney, Netflix, Amazon i druge.

Ispred Netflixovih ureda u Hollywoodu, scenaristi su se okupili uzvikujući "Platite svojim glumcima!" odmah nakon proglašenja štrajka. Glumci će u petak početi štrajk uz scenariste ispred sjedišta studija u New Yorku i Los Angelesu.

- Čini se da je vrijeme da se skinu maske. I pokupite znakove - poručila je oskarovka Jamie Lee Curtis u objavi na Instagramu uz fotografiju tragičnih i komičnih maski koje predstavljaju glumu.

Premijera filma Christophera Nolana "Oppenheimer" u Londonu pomjerena je za sat vremena kako bi glumci mogli prošetati crvenim tepihom prije objave odbora Udruženja filmskih glumaca. Zvijezde uključujući Cilliana Murphyja, Emily Blunt i Matta Damona napustile su događaj nakon što je štrajk najavljen.

Štrajk, koji je prvi za filmske i televizijske glumce od 1980. godine, baca sjenu na nadolazeću 75. dodjelu nagrada Emmy, čije su nominacije objavljene dan ranije. Pravila sindikata sprečavaju glumce da daju bilo kakve intervjue ili promocije oko dodjele nagrada i ne smiju se pojaviti na ceremoniji.

Izvor: Fena