DURS U ALBANIJI

Video gomile zmija koje se izležavaju na stjenovitoj plaži u Dursu u Albaniji, a zatim brzo pužu nazad u jezero kad im se čovjek približi, postao je jako brzo viralan na društvenim mrežama.

Snimak je objavljen na društvenim mrežama, a oni koji planiraju odmor provesti u Albaniji izrazili su zabrinutost i zapitali se o kakvoj se zmiji radi.

Odgovor je dao Tihomir Radonjić, veterinarski tehničar, koji stoji iza stranice Pet reptiles Montenegro, piše Morski.hr.

“Iako njihov uzorak podsjeća na jedan od otrovnih, ipak je riječ o potpuno bezopasnoj, vodenoj vrsti koja se zove riba (Natrix tessellata)”, objasnio je.

Kako je rekao, prisustvo velikog broja ovih zmija na jednom lokalitetu također je pokazatelj velikog broja ribe kojom se ova vrsta prvenstveno hrani.

“Vjerojatno ih tamo ljudi ne uznemiravaju niti ubijaju, a nemaju ni puno prirodnih neprijatelja, zbog čega su prisutni u tolikom broju”, napisao je.

Dodao je kako zmije otrovnice uglavnom izbjegavaju vodu pa ih je rijetko moguće vidjeti u neposrednoj blizini ili u samoj vodi, a dodatno je odagnao strah budućih turista naznakom da ovaj video nije snimljen na obali Jadranskog mora, već sa nekog od slatkovodnih jezera.