Napulj

Superjahti u vlasništvu Bernarda Arnaulta, drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu, zabranjeno je pristajanje u Napulju zbog nove uredbe koja je ostavila multimilijardere "potpuno razočarane" zbog nemogućnosti boravka u gradu na jugu Italije.

Nazvan Symphony, 101 metar dugačak brod sa šest paluba, odbačen je na obalu Napulja prije nego što je rečeno da ne može biti u luci Mergellina zbog nedavno uvedenog ograničenja veličine, piše The Guardian.

Zabrana je navodno bila iznenađenje za modnog tajkuna, koji je ranije u luci mogao pristati s jahtom, koja ima bazen sa staklenim dnom i bioskop na otvorenom.

Corriere della Sera je objavio da je medijski tajkun Barry Diller također bio primoran da se odrekne Napulja nakon što je lučki kapetan Mergellina zabranio jahte duže od 75 metara iz sigurnosnih razloga.

Izvor iz ove luke rekao je da je taj potez "neshvatljiv" s obzirom na to da su megajahte tu mogle pristajati proteklih 20 godina i da bi Napulj propustio tip posjetitelja koji unosi malo sjaja u grad koji "često donosi negativne vijesti".

- Dobijam mnoga pisma od magnata u kojima kažu da su potpuno razočarani što više ne mogu pristati u Napulju - dodao je izvor.

U jednom od pisama kompanije koja iznajmljuje jahtu u vlasništvu turskog milijardera i koja je registrovana na Kajmanskim ostrvima, pitali su zašto ovo više nije moguće.

- Naš brod ima 85 metara i vidio sam veće da su tu usidreni bez problema, zašto to više nije moguće? Velike jahte donose novac, donose poslove i zaista je žalosno što više ne mogu stati u Napulju - pisalo je.

Novu uredbu kritikovali su i poslovni sindikati.

- Postoje mnoge posljedice. Postoji osjećaj da superjahte ne smiju doći u Napulj. Čini se čak da nedostaje svijest o zadovoljstvu koje tajkun može dobiti iz našeg grada. Slava grada kao što je Napulj raste kroz ove ljude - stava je Costanzo Jannotti Pecci, predsjednik napuljske jedinice Unione Industriali, za Il Mattino.

Massimo Luise, koji upravlja pristaništem u Mergellini na kojem se nalaze luksuzne jahte, rekao je za Corriere della Sera da su, iako je poštovao pravila, ekonomske posljedice po Napulj bile značajne.

- Sramota je za Napulj, poseban grad pun kulture i tradicije, koji više ne može da dočekuje goste kalibra Leonarda Di Caprija, Johnnyja Deppa, Jeffa Bezosa i Jennifer Lopez, koji su godinama dolazili ovamo - dodao je.

The Guardian