VELIKA MISTERIJA

Trenutno jedan od najgledanijih dokumentarnih filmova na Netflixu je onaj o nestanku aviona Malaysian Airlinesa iz 2014. godine pod nazivom "MH370 - avion koji je nestao".

Samo 40-tak minuta nakon polijetanja, avion je nestao iznad Indijskog oceana, a u njemu je bilo čak 290 putnika i nekoliko članova posade.

Potraga za avionom i putnicima trajala je godinama, a oko njegovog nestanka razvile su se brojne teorije.

Netflixov dokumentarac usredotočio se na njih nekoliko, uključujući slučajni pad, pilotovo namjerno obaranje Boeinga 777, pa čak i teoriju zavjere da je zrakoplov oborila vlada.

No svjedočanstvo člana rodbine nestalog putnika sve je zbunilo, a neke gledatelje i naljutilo.

Naime, nekoliko sati nakon nestanka porodica, prijatelji i rodbina nestalih putnika bili su okupljeni u jednom hotelu u Pekingu. Kako su ispričali u dokumentarcu, pokušali su svoje voljene koji su bili na letu nazvati na mobitel i ono što je svima bilo čudno je to da telefoni nisu bili isključeni.

"Tada je jedna djevojka prišla našoj grupi i uspaničeno pitala šta da radi i pokazala nam svoj mobitel. Na ekranu je pisalo da je zove tata, koji je bio na letu MH370. Rekli smo joj da se odmah javi, no bilo je kasno. Telefon je prestao zvoniti. Pokušali smo ga nazvati, ali nije bilo uspjeha", ispričao je Jiang Hui, sin nestale putnice.

Upravo taj detalj je izazvao najviše pozornosti kod gledatelja.

"Ovo je toliko frustrirajuće", "Zašto se djevojka nije javila na telefon. To me najviše stresiralo", "Zašto dovraga se djevojka nije javila tati na telefon kad se već znalo da je avion nestao", samo su neke od rekacija na Twitteru.

Osim toga, gledatelje je zabrinula još jedna situacija prikazana u dokumentarcu.

Naime, jedan je novinar ustvrdio da su avion oteli ruski špijuni i da su to napravili tako što su hakirali elektroniku. Ploča za elektroniku, koja između ostalog kontrolira satelitsku komunikaciju aviona, nalazila se u području prve klase i do nje se moglo doći preko otključanog okna koje se nalazilo odmah ispod tepiha.

Novinar je naglasio kako je do tog okna vrlo jednostavno doći i da se tako lako može prekinuti, recimo, sustav kisika, a može se i ometati signal tako da se avion ne može pratiti. Do tog okna dolazi se tako što se podigne komad tepiha i poklopac, a neke je gledatelje Netflixa ta činjenica dosta preplašila i tvrde da zbog nje nisu "mogli spavati".