Životne mudrosti

Rijetko šta prepuštamo slučaju – najvećim dijelom odlučujemo sami kakav će nam biti dan. To je ono što je pisac Stephen Covey nazvao "princip 90/10" i pokazao kako funkcionira koristeći očigledan primjer.

Šta je pravilo 90/10?

Stvar je u tome da ne možemo kontrolirati samo 10 posto svog života. Ne možemo spriječiti neki uređaj da se pokvari ili kašnjenje aviona. Ali, možemo kontrolirati svoju reakciju na ovakve stvari. Ostalih 90 posto događaja samo je rezultat naših reakcija, jednostavnije rečeno, ono što radimo kada smo pod stresom.

Zamislite slijedeće: Doručkujete sa svojom porodicom. Kćerka vam slučajno prolije kafu po majici. Skočite i vičete na nju, onda na svog muža (ženu) što je stavio/la šalicu blizu ivice stola. Otrčite do spavaće sobe da se presvučete, ali kada se vratite, vidite uplakanu kćerku koja niti je završila doručak niti se spremila za školu.

Sada je svima dan loše počeo. Kćerka vam kasni u školu, propustila je autobus. Žena/muž kasni na posao, vozite kćerku u školu automobilom. Kasnite, zato vozite brže. I dalje kasnite, a povrh svega shvatite da ste zaboravili važne papire kod kuće.

Sve je krenulo naopako – i ne zaustavlja se. Jedva čekate da se završi ovaj dan. Vraćate se kući, pozdravljate muža/ženu i kćerku. Oboje su neraspoloženi i postoji tenzija među vama.

Zašto ste imali loš dan?

Zato što je vaša kćer prolila kafu?

Zato što je propustila autobus i morali ste je odvesti u školu?

Zato što je bila gužva i kasnili ste na posao?

Zato što ste pogrešno reagirali na situaciju?

Tačan odgovor - zato što ste pogrešno reagirali na situaciju. Uništili ste cijeli dan sebi i svojoj porodici svojom reakcijom. Niste mogli učiniti ništa povodom prolivene kafe, ali, mogli ste kontrolirati svoje emocije.

Sve je moglo biti drugačije!

Kada se kafa prolije po vašim hlačama i kćerka počne plakati, vi bi trebali reći: "U redu je, samo budi pažljivija sljedeći put". Odete do spavaće sobe, presvučete se, uzmete sve za posao. Onda vidite kćerku kako vam maše dok odlazi u školu. Pozdravite ženu/muža, odete na posao, stignete malo ranije i lijepo započnete poslovni dan.

Dva različita scenarija imaju sličan početak. Sve je u tome kako reagirate na događaje u svom životu. Naravno, možete kriviti druge za svoje nevolje i žaliti se na sve što ide naopako, ali zapitajte se – je li vam ikada to pomoglo?

Naučite pravilno reagirati i nikada nećete uništiti nijedan dan u svom životu. Ako vas neko pretječe na putu, pustite ga. Nemojte žuriti, kakva je razlika ako stignete na posao nekoliko sekundi kasnije?

Uvijek imajte na umu pravilo 90/10.

Faktor