NAKON INCIDENTA

Gotovo dvije sedmice nakon što se desio još uvijek aktuelni incident, kada je Will Smith ošamario Chrisa Rocka, Akademija filmske umjetnosti i nauke odlučila je da donese odluku u skladu sa svojim kodeksom ponašanja.

Na današnjem sastanku Upravni odbor Akademije razgovarao je o nastaloj situaciji, odlučivši da glumcu u periodu od sljedećih 10 godina neće biti dozvoljeno da prisustvuje bilo kojim događajima ili programima Akademije.

- Odbor je odlučio da narednih 10 godina, počevši od 8. aprila 2022. godine Willu Smithu neće biti dozvoljeno prisustvovati bilo kakvim događajima ili programima Akademije, lično ili virtuelno, uključujući, ali ne ograničavajući se na dodjelu Oscara - rekli su predsjednik Akademije David Rubin i izvršna direktorica Dawn Hudson u svom saopštenju.

Također, uputili su i nekoliko riječi svima koji su te noći prisustvovali incidentu.

- Želimo izraziti našu duboku zahvalnost gospodinu Chrisu Rocku jer je zadržao prisebnost u izvanrednim okolnostima. Također, želimo da se zahvalimo našim domaćinima, nominiranima, voditeljima i pobjednicima za njihovo razumijevanje i gracioznost tokom našeg televizijskog programa - saopštili su.

Odluka je donesena danas tokom sastanka koji je održan u Los Angelesu, a iako je on prvobitno zakazan za 18. april, ubrzan je nakon što je Smith prošle sedmice najavio ostavku na Akademiji.

Oglasio se i Will Smith.

- Prihvaćam i poštujem odluku Akademije - rekao je u kratkoj izjavi za Page Six.

Izvor: Coolstyle