RADITE LI TO I VI

Kafa prije treninga, odnosno kao "pre-workout drink" je trendi način kako da se potaknete na brže trčanje ili učinkovitije dizanje utega.

Prije svega, važno je reći da redovni posjetitelji teretane ponekad uzimaju suplemente kako bi imali više energije, a ti dodaci imaju puno kofeina, čak do 500 mg, što je jednako ispijanju tri dvostruka espressa.

Da ne spominjemo kako često imaju i šećere i slične dodatke, a i cijena im je visoka.

Kao manje intenzivna alternativa ponudila se kafa.

Studija iz 2016. godine pokazala je da su oni koji su jeli kofeinske dodatke prije treninga vidjeli "značajna poboljšanja" u brzini i srednje vrijednosti snage.

S obzirom na to, važno je naglasiti kako je dnevni preporučeni unos kofeina između tri mg/kg i ne smije prelaziti šest mg/kg/dan. To znači da bi žena od 60 kilograma trebala unositi između 180-360 mg dnevno.

Ako želite isprobati učinak kafe prije treninga, optimalno vrijeme za ispijanje ovog napitka bilo bi 30 do 60 minuta prije početka vježbanja, kažu stručnjaci, kako bi kofein stupio na snagu.

Ali, ako trenirate uvečer, tada kofein može biti pretjerano stimulirajući i negativno utjecati na san i oporavak. Stoga preskočite ovu naviku i držite se vode.

Zašto je kava toliko popularna prije treninga? Iz nekoliko razloga. Jeftina je, lako se konzumira, dostupna je i ako ne pretjerate, postoji nekoliko prednosti ispijanja kafe prije vježbanja.

Smanjuje umor

Kofein je učinkovit prirodni stimulans. To nas čini budnijim – blokirajući spoj adenozina, koji izaziva pospanost i dopuštajući hipofizi da otpusti adrenalin, zbog čega se osjećamo budno.

Povećava snagu

Ispijanje kafe stimulira središnji živčani sistem. Kafa povećava broj otkucaja srca i, kako sugeriraju neke studije, također povećava protok krvi u mišiće – što je važno da mišićima usred treninga dobiju energiju koja im je potrebna.

Poboljšava vrijeme reakcije i koncentraciju

Adrenalin je naš hormon "bori se ili bježi". Kafa prije treninga ostavlja vas spremnima za pokret, munjevitima u trčanju za loptom i sličnim sportom.

Povećava oksidaciju masti

Studije su pokazale da kafa povećava oksidaciju masti. Podizanjem osnovne tjelesne temperature (termogeneza), utvrđeno je da kofein pomaže u sagorijevanju više kalorija dok vježbate. Ali, naravno, nemojte pretjerivati jer ćete u protivnom dobiti drhtavicu, a neki i glavobolju.

Izvor: Faktor