Dogodilo se u Meksiku

Za većinu ljudi dobitak na lutriji velika je želja i sreća, ali za porodicu s juga Meksika taj se događaj pretvorio u noćnu moru nakon što je vrtić kojeg vode osvojio nešto manje od milion američkih dolara.

Roditeljima koji vode vrtić za svega dvadesetak djece u selu Ocosingo počele su prijetiti bande, piše BBC.

Nedugo nakon što je vijest o dobitku novca objavljena u javnosti, počeli su primati prijetnje naoružanih mafijaških grupa koje su zahtijevale da im predaju novac. Zbog toga je par morao napustiti selo.

Nasilne bande česte su u Meksiku i pokušavaju regrutirati pojedince u selima kako bi se sukobljavali sa suparničkim grupama.

Meksiko je pokrenuo veliku lutriju u kojoj anonimni dobročinitelji kupuju srećke, a ustanova poput škole ili vrtića dobija glavnu nagradu.

Lista 100 dobitnika lutrije objavljena je krajem 2020. godine u meksičkim novinama. Nisu još stigli ni proslaviti dobitak, a počeli su ozbiljni problemi.

Naime, roditeljsko vijeće počelo je dobijati prijetnje lokalne kriminalne grupe „Los Petules“ koja je zahtijevala da im predaju novac kako bi nabavili oružje za napad na mafijašku grupu u susjednom selu.

No, roditelji su to hrabro odbili te novac potrošili na obnovu krova na objektu vrtića.

Ali, "Los Petulesi" nisu odustali, pa su nastavili s prijetnjama nakon što su roditelji odlučili potrošiti preostali novac za obnovu građevina u selu.

Stvari su postajale sve gore, u martu je jedan od očeva upucan od članova bande, a situacija je eskalirala prošle godine kada je banda upala u selo i natjerala 28 porodica u bijeg.

Jedan od članova roditeljskog vijeća kazao je kako su izgubili stoku, domove, usjeve, kućanske uređaje...

Vlasti su obaviještene o incidentu te su uspjele bandu staviti pod kontrolu, ali se stanovnici još nisu vratili u svoje domove, piše BBC.

Faktor/BBC