Kakav peh

John Cheeks uplatio je listić Poweball lutrije i dva dana nakon izvlačenja brojeva na stranici je vidio kako su izvučeni upravo brojevi koje je odabrao. Nakon što su iz Powerballa poručili kako stranica greškom prikazuje njegove brojeve te da nije osvojio 340 miliona dolara, Cheeks je odlučio tužiti lutriju.

Cheeks je svoj listić kupio u Washington D.C.-ju dan prije izvlačenja i zaokružio brojeve koje su kombinacije porodičnih rođendana i drugih brojeva od privatnog značenja. Emisiju izvlačenja nije gledao već je dva dana kasnije vidio na internetskoj stranici da su izvučeni brojevi koje je zaokružio, piše The Guardian.

- Malo sam se uzbudio, ali nisam vikao i vrištao. Nazvao sam prijatelja koji mi je rekao da fotografiram brojeve što sam i napravio. Zatim sam otišao na spavanje - rekao je John.

Idući dan uputio se u ured za lutriju kako bi podigao svoj dobitak. Cheeksov zahtjev za isplatom odbijen je jer sistem nije mogao potvrditi listić kao dobitni. Jedan od zaposlenika rekao mu je da listić nije dobitni te da ga samo baci u smeće i uputio ga prema kanti. Umjesto u smeće, Cheeks je listić spremio u sef, nazvao advokata i tužio Powerball.

Voditeljica projekta Taoti Brittany Bailey na sudu je rekla da je 6. januara tim za osiguranje kvalitete provodio testiranje koje je uključivalo promjenu vremenskih zona s koordiniranog vremena na istočno standardno vrijeme. U 12 sati i 9 minuta slučajno su objavljeni testni rezultati na internetskoj stranici.

S obzirom na to da je izvlačenje bilo 7. januara, brojevi objavljeni dan ranije nisu nikako mogli biti oni potrebni za osvajanje jackpota. Dan kasnije netačni brojevi nalazili su se pored stvarnih brojeva izvučenih u emisiji, a greška je primijećena 9. januara kada je i uklonjena.

Uprkos tvrdnjama voditeljice, Cheeksov advokat Richard Evans rekao je kako postoji presedan za takvu situaciju. Prošlog novembra lutrija Iowe objavila je pogrešne brojeve Powerballa, no ljudi koji su imali sporne brojeve mogli su zadržati svoje nagrade koje su se kretale od 4 do 200 dolara.

Powerball se igra u 45 država, a listić košta dva dolara. Igrači mogu sami odabrati brojeve ili odabrati opciju da to za njih napravi kompjuter. Izgledi za osvajanje su nevjerojatno mali, jedan prema 292,2 miliona.

The Guardian