U južnom Meksiku otkriven je u očuvani drveni kanu koji su koristili drevni Maye, a za koji se procjenjuje da je star više od hiljadu godina, saopćili su zvaničnici.

Izuzetno rijedak kanu pronađen je gotovo potpuno netaknut, potopljen u slatkovodnom bazenu poznatom kao vrtača (ponikva), u blizini ruševina Chichen Itze, velikog grada Maja visokih piramida i ukrašenih hramova.

Kanu je bio dugačak nešto više od 1,6 metara i širok 80 cm, a vjerojatno se koristio za transport vode iz vrtače ili pohranjivanje ritualnih ponuda, navodi se u saopćenju meksičkog instituta za antikvitete INAH.

Kanu koji je pronađen

Institut je ovo izvanredno otkriće opisao kao "prvi potpuno očuvani kanu" na tom području, dodajući da će stručnjaci sa Sorbone pomoći u analizi dobro očuvanog drveta kako bi se tačno utvrdila njegova starost i vrsta.

Također će naručiti trodimenzionalni model kanua, kako bi se olakšalo dalje proučavanje i omogućila izrada replika, navodi se.

Procjenjuje se da kanu potječe iz perioda između 830. i 950. godine nove ere, pri kraju klasičnog zenita civilizacije Maya, kada su deseci gradova širom današnjeg Meksika i Srednje Amerike cvjetali pomoću velikih ljudskih dostignuća u matematici, pisanju i umjetnosti.

Kanu je pronađen dok su radnici koji su gradili turistički željeznički projekat istraživali područje oko vrtače, koja se nalazi u blizini dijela projekta koji će se povezati s Kankunom, glavnim turističkim odredištem u Meksiku.

Faktor