PLAVA KRV

Kada su pojedine osobe poznate u cijelom svijetu, uvijek postoji veliki rizik od toga da bi im neko mogao nauditi. Zato predsjednici i prve dame, ali i članovi kraljevskih porodica imaju i kodna imena, koja se aktiviraju u slučaju opasnosti, ali i pokreću određene akcije osiguranja.

Iako bi možda neko pomislio da su ta kodna imena tajna, zapravo nisu. Tako je dobro poznato da svaki američki predsjednik postaje - POTUS, a njegova supruga, prva dama - FLOTUS. No, to isto tako ne znači da nemaju neka dodatna imena koja se drže u najvećoj tajnosti.

Slovo S

Slično se odvija u britanskoj kraljevskoj porodici. Kada kraljica Elizabeta II (Elizabeth) stiže na neki događaj, nju najavljuju kodnim imenom kako se ne bi stvarala nepotrebna histerija. Tako je i kada Kejt Midlton (Kate Middleton) i princ Vilijam (William) odlaze na neku od prekomorskih kraljevskih turneja ili na privatni odmor.

Neka kodna imena povezana su s osobom koja ih nosi, dok su neka data bez ikakvog posebnog razloga. Zanimljivo je i da svaki član porodice ima spreman „plan za sahranu“ pa i ti događaji imaju svoja kodna imena, a sve kako ne bi privlačili previše pažnje.

Kraljevski pomoćnici, ali i policijski službenici zaduženi za sigurnost kraljice Elizabete II tokom njenih pojavljivanja u javnosti za nju imaju kodno ime i ono je - slovo S.

Kada je riječ o njenoj sahrani, ona je već isplanirana do najsitnijeg detalja. Kada kraljica Elizabeta II umre, pokreće se operacija „London bridž“, već desetljećima pripremana i uvježbavana. Kada umre, njen privatni sekretar nazvat će premijera i reći će: „London bridž je pao“, a sve to pokrenut će niz protokola i kompleksnih procedura jer će sahrani, vrlo vjerovatno, htjeti prisustvovati predsjednici svih država svijeta.

U Kensingtonskoj palači dosta su dugo tražili savršeno kodno ime za Ketrin (Catherine), vojvotkinju od Kembridža, koja već ima bezbroj titula i neslužbenih nadimaka. Osim što je većina predstavlja kao Kejt Midlton (Kate Middleton), neki je okrutno nazivaju „Waity Katie“, kako su je tabloidi zvali punih devet godina, koliko je trajala njena romansa s princem Vilijamom prije nego su se odlučili vjenčati.

Legendarni glumac Al Paćino (Pacino) jednom je snimio film „Danny Collins“, no to vjerovatno nije bila inspiracija za kodno ime dato princu Vilijamu.

Mitsko biće

Ime Noa (Noah) sebi je dala princeza Dajana (Diana) kada je radila s Endruom Mortonom (Andrew) na knjizi o njenom braku i životu u kraljevskoj porodici i sve se odvijalo pod velom tajne. Niko u kraljevskoj porodici nije znao da se događa nešto takvo i tek je nakon njene smrti Morton otkrio da je ona sama radila na knjizi.

Dobro je poznato da će princ Čarls (Charles), kada kraljica umre, postati novi britanski kralj, a iz nekog razloga tajna služba odlučila mu je dati kodno ime - „Unicorn“ (Jednorog). Dodijelili su mu ga 1971., za vrijeme službenog puta u SAD i kodno je ime zapravo bilo inspirirano mitskim bićem, ujedno nacionalnom životinjom Škotske.

Otkako su zbog pandemije koronavirusa i sami prisiljeni raditi od kuće, Kejt i Vilijam često održavaju sastanke putem Zooma, a sve kako bi nastavili rad udruženja i škola čiji su pokrovitelji. Tokom jednog od razgovora učesnici su mogli primijetiti kako se na ekranu pojavilo njihovo kodno ime DOC, koje zapravo i nije prevelika tajna, jer stoji kao skraćenica za „Duke and duchess of Cambridge“ (vojvoda i vojvotkinja od Kembridža).

Operacija „Fort bridž“ označava ime za sahranu 99-godišnjeg princa Filipa (Philip), a povezano je s mostom u škotskom Edinburgu. To ne treba čuditi jer kraljicin suprug ima titulu vojvode od Edinburga.


Odlazak kraljice majke

Mnogi bi možda i željeli vidjeti kako će im jednog dana izgledati sahrana, ko će sve doći i slično, no to nije moguće. Ipak, kraljica Elizabeta, odnosno kraljica majka, došla je najbliže tome da vidi kako će izgledati njena sahrana jednog dana. Sve je organizirano pod kodnim imenom „Operacija Taj bridž“ i godinama uvježbavano prije negoli je to kodno ime iskorišteno za sahranu princeze Dajane, koja je poginula 1997. godine. Ime se ponovilo i 2002., kada je kraljica Elizabeta zaista preminula.