Primirje na vidiku!

Ruski predsjednik Vladimir Putin je spreman da zaustavi rat u Ukrajini dogovorenim prekidom vatre koji priznaje tekuće linije fronta, četiri ruska izvora rekla su za Reuters, dodavši da je spreman da nastavi sa borbama ako Kijev ili Zapad ne odgovore, prenosi N1.

Tri izvora, bliska Putinovom užem krugu, kazali su Reutersu da je ruski lider izrazio frustriranost maloj grupi savjetnika zbog onoga što on vidi kao pokušaje koje podržava Zapad da se spreče pregovori i odluku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da isključi razgovore.

„Putin može da se bori onoliko dugo koliko treba, ali Putin je, takođe, spreman i za primirje – da pauzira rat“, rekao je jedan od četvorice izvora, viši ruski zvaničnik koji je radio sa Putinom i ima saznanja o razgovorima na najvišem nivou u Kremlju.

Reuters je razgovarao sa ukupno pet ljudi koji rade ili su radili sa Putinom na višem nivou u političkim i poslovnim svjetovima. Peti izvor nije govorio o „zamrzavanju rata“ u okvirima sadašnjih linija fronta.

Dvojica od Reuters-ovih izvora kazali su da je Putin gledišta da su dobici u dosadašnjem ratu dovoljni da bi ih prodao ruskom narodu kao pobjedu.

Najveći evropski konflikt od Drugog svjetskog rata odneo je desetine hiljada života na obe strane i uzrokovao je sankcije Zapada ruskoj ekonomiji.

Tri izvora su rekla da je Putin shvatio da bi svaki dramatični novi napredak zahtjevao još jednu mobilizaciju širom zemlje, što on nije želeo, a jedan izvor, koji poznaje ruskog predsjednika, kaže da je njegova popularnost opala nakon prve mobilizacije u septembru 2022.

Poziv na mobilizaciju je uplašio dio stanovništva u Rusiji, što je dovelo do toga da stotine hiljada muškaraca koji podležu regrutaciji napusti zemlju. Ankete su pokazale da je Putinova popularnost opala za nekoliko procentnih poena.

Peskov je rekao da Rusija nema potrebu za mobilizacijom i da umjesto toga regrutuje dobrovoljce u oružane snage.

Izgledi za prekid vatre, ili čak mirovni pregovori, trenutno izgledaju daleko, ocjenjuje Reuters.

Zelenski je više puta rekao da mir pod Putinovim uslovima nije početak kraja rata. On je obećao da će ponovo preuzeti izgubljenu teritoriju, uključujući Krim, koji je Rusija anektirala 2014. On je 2022. potpisao dekret kojim je bilo kakav razgovor sa Putinom formalno proglašen „nemogućim“.

Jedan od izvora je predvideo da do dogovora ne može doći dok je Zelenski na vlasti, osim ako ga Rusija ne zaobiđe i ne postigne dogovor sa Vašingtonom. Međutim, američki državni sekretar Antony Blinken, govoreći u Kijevu prošle nedjelje, rekao je novinarima da ne vjeruje da je Putin zainteresovan za ozbiljne pregovore.

Putinov portparol Dmitrij Peskov, u odgovoru na zahtjev za komentar, rekao je da je prvi čovjek Kremlja više puta jasno kazao da je Rusija otvorena za dijalog, navodeći da Moskva ne želi „vječni rat“.

Ukrajinska ministarstva spoljnih poslova i odbrane nisu odgovorila na pitanja Reutersa.

N1/Reuters