BASNOSLOVNA CIFRA

Izrael je koštalo više od milijardu dolara da aktivira svoje odbrambene sisteme koji su presreli masivni iranski napad bespilotnim letjelicama i raketama u noći sa subote na nedjelju, rekao je bivši finansijski savjetnik izraelske vojske.

"Odbrana je za jednu noć koštala 4-5 milijardi šekela (cca. 1,3 milijarde dolara) po noći", procijenio je brigadni general Reem Aminoach u intervjuu za Ynet news.

Aminoach je istakao da je zapanjujuća cijena u suprotnosti s relativno niskim iznosom koji je Iran potrošio da pokrene svoj napad, za koji neke procjene procjenjuju manje od 10 posto onoga što je Izrael koštao da zaustavi napad.

Iran je u subotu lansirao više od 300 dronova i projektila prema Izraelu, kao odgovor na izraelski napad na njegov konzulat u Siriji u kojem su ranije ovog mjeseca ubijena dva viša komandanta Revolucionarne garde.

Izrael je rekao da su njegove vojne snage i njegovi saveznici presreli 99 posto projektila, ali su neke balističke rakete probile izraelsku odbranu i pogodile zračnu bazu Nevatim na jugu Izraela.

Ako govorimo o balističkim projektilima koje treba oboriti pomoću sistema Arrow, krstarećim projektilima koje treba oboriti drugim projektilima i UAV-ovima [bespilotne letjelice], koje mi zapravo obaramo uglavnom borbenim avionima", on je rekao.

"Onda zbrojite troškove, 3,5 miliona dolara za projektil Arrow, milion dolara za Davidovu praćku, takve i takve troškove za mlazne avione. Dođe se do 4-5 milijardi šekela."

Davidova pračka je sistem oružja namijenjen za presretanje raketa i projektila srednjeg do velikog dometa. Sistem Arrow je dizajniran da osujeti rakete dugog dometa, uključujući tipove balističkih projektila koje je Iran lansirao u subotu i rakete dugog dometa koje su lansirali Huti u Jemenu.