ŠTA JE NA STOLU

Izrael se tek planira dogovoriti kako će odgovoriti na iranski napad tokom vikenda u kojem je više od 300 projektila ispaljeno na njegov teritorij u prvom direktnom vojnom sukobu između Irana i Izraela.

Analitičari kažu da Izrael ima nekoliko opcija, a svaka od tih opcija ima svoju cijenu za jevrejsku državu, pogotovo jer je već upletena u šestomjesečni rat s Hamasom u Pojasu Gaze i suočava se s raznim pokretima koje podupire Iran u regiji.

Direktan napad na Iran postavio bi još jedan presedan. Iako se vjeruje da je Izrael tokom godina provodio tajne operacije u Iranu, često ciljajući na pojedince ili objekte koji se smatraju prijetnjom njegovoj sigurnosti, nikada nije pokrenuo direktan vojni napad na iranski teritorij.

Alon Pinkas, bivši izraelski diplomat, rekao je za CNN da je malo vjerojatno da će Izrael uzvratiti izravnim udarom na Iran. Ali ako se dogodi, rekao je, posljedice će ovisiti o ciljevima. Mete bi mogle uključivati ​​vojna sredstva ili nuklearni program Islamske Republike, rekao je. "Svaki predstavlja različitu razinu eskalacije."

Izraelski dužnosnik rekao je u ponedjeljak za CNN da je među vojnim opcijama koje se razmatraju napad na iranska postrojenja koji bi poslao poruku Teheranu, ali izbjegao nanošenje žrtava. Izraelski dužnosnici priznaju da će to biti "teško uvući u iglu", dodao je dužnosnik.

U međuvremenu, šef UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi sinoć je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) rekao je kako je Iran u nedjelju zatvorio svoja nuklearna postrojenja "iz sigurnosnih razloga".

Ona su se ponovno otvorila u ponedjeljak, no Grossi je zaustavio rad inspektora IAEA-e "dok se situacija u potpunosti ne smiri".