PRIPADNIK AVIJACIJE

Aaron Bushnell tvrdio je da ima tajna saznanja o američkim trupama koje se bore u Hamasovim tunelima ispod Gaze, samo nekoliko sati prije nego što se zapalio u "ekstremnom činu prosvjeda" protiv Izraela, rekao je njegov blizak prijatelj za The Post u utorak.

Pripadnik zračnih snaga SAD-a koji je služio u 70. obavještajnom, nadzornom i izviđačkom krilu zračnih snaga, ali je također komunicirao s radikalnim anarhističkim skupinama na internetu, rekao je da ima strogo povjerljivo dopuštenje za vojne obavještajne podatke u pozivu prijatelju u subotu navečer.

“Rekao mi je u subotu da imamo trupe u tim tunelima, da američki vojnici sudjeluju u ubistvima. Njegov stvarni posao uključuje obradu obavještajnih podataka. Nešto od onoga što je obrađivao imalo je veze s izraelskim sukobom u Gazi. Jedna od stvari koje mi je rekao je da je naišao na njegov stol da je američka vojska bila umiješana u genocide koji se događaju u Palestini. Rekao mi je da imamo trupe na terenu, znate, koje su bile tamo i ubijale veliki broj Palestinaca. Ima previše stvari koje ne znam, ali mogu vam reći da je ton njegova glasa imao nešto u sebi što mi je govorilo da je uplašen. Nikad nisam čuo takav ton od njega", ispričao je njegov prijatelj čije veze s Bushnellom potvrdio The Post.

Iako je Bushnell tvrdio da svom prijatelju prenosi strogo povjerljive informacije, ne postoji način da se provjeri je li to istina.

Bijela kuća je opetovano rekla da neće slati američke trupe u Gazu, a predsjednik Biden je rekao da se nada da će ove sedmice pregovarati o prekidu vatre između Izraela i Hamasa.

Američke snage za specijalne operacije raspoređene su u Izraelu od Hamasovog napada, prema New York Timesu, kako bi "identificirali taoce, uključujući američke taoce", nakon što ih je grupa zarobila više od 200 tokom svog napada.

Specijalne snage također su bile na raspolaganju kako bi pomogle u strategiji za izraelske trupe u Gazi, ali u izvještaju se navodi da trupama "nije dodijeljena nikakva borbena uloga".

Zračne snage potvrdile su da je Bushnellova titula tehničar za inovacijske usluge, ali nisu precizirale koju je sigurnosnu dozvolu imao.

Prijatelj, koji je istaknuo da ne podržava Hamas ni na koji način, u obliku ili formi, rekao je da je iznenađen jer Bushnell nikada prije nije prekršio svoju vojnu dozvolu.

“Već četiri godine ima sigurnosnu provjeru i to je jedini put da je ikad, koliko ja znam, prekršio protokol i dao informacije koje nije smio”, rekao je prijatelj o njihovom razgovoru, piše The NYPost.

Nekoliko minuta prije nego što se zapalio, Bushnell je uživo prenosio kratko video obraćanje u kojem je rekao da “više neće biti suučesnik u genocidu”. Dok je gorio uzvikivao je "Sloboda Palestini".

U svojoj posljednjoj objavi na Facebooku, Bushnell je također napisao: “Mnogi od nas se vole pitati... Što bih učinio da moja zemlja vrši genocid? Odgovor je, vi to radite. Sada."