IZRAZ PROTESTA

Muškarac identificiran kao pripadnik američkih zračnih snaga je u kritičnom stanju nakon što se zapalio ispred Izraelske ambasade u Washingtonu, saopćile su vlasti.

Policija je saopćila da je reagovala na incident na International Driveu oko 13 sati u nedjelju kako bi pomogla tajnoj službi. Vatrogasci i hitna služba rekli su da je muškarac imao ozbiljne opekotine.

"Odraslog muškarca su vatrogasci i hitna medicinska pomoć prevezli u lokalnu bolnicu gdje je i dalje u kritičnom stanju", objavila je policijska uprava na Twitteru/X.

Videosnimak objavljen na internetu prikazuje čovjeka u uniformi kako viče "Slobodna Palestina" dok gori i predstavlja se kao aktivni pripadnik zračnih snaga. Muškarac je navodno gorio oko minutu prije nego što su ga policajci ugasili.

Neimenovani muškarac prišao je ambasadi i počeo prenositi uživo na platformi za video streaming Twitch, rekla je osoba upoznata s tim za Associated Press. Čovjek je spustio telefon, a zatim se polio tekućinom i zapalio, rekavši u jednom trenutku da "više neće biti suučesnik u genocidu", rekao je izvor za AP. Video je kasnije uklonjen s platforme za streaming.

Glasnogovornik zračnih snaga potvrdio je za agenciju France-Press da je muškarac bio aktivan član, ali nije dao dodatne pojedinosti. Glasnogovornik izraelske ambasade rekao je da nitko od osoblja nije povrijeđen i da im je muškarac "nepoznat".

Policija je rekla da je jedinica za uklanjanje eksplozivnih naprava pozvana na mjesto događaja u vezi sa sumnjivim vozilom koje je moguće povezano s tom osobom. Nije pronađen nikakav opasan materijal.

Ambasada je bila u centru protesta propalestinskih demonstranata koji su pozivali na prekid vatre u izraelskoj vojnoj ofanzivi u Gazi, u kojoj će ove sedmice broj poginulih vjerovatno prijeći 30.000.

Izraelski napadi ubili su 29.692 Palestinca u Gazi od oktobra, dvije trećine su žene i djeca, a ozlijeđeno je 69.879.