OPTUŽEN ZA SILOVANJE

Amerikanac Robert DuBoise proveo je 37 godina u zatvoru na Floridi zbog silovanja i ubistva 1983. koje nije počinio. Sada će dobiti 14 miliona dolara od grada Tampe kao kompenzaciju za sve te izgubljene godine.

DuBoise, koji je imao 18 godina kada se zločin dogodio, prvobitno je osuđen na smrt zbog ubistva 19-godišnje Barbare Grams. Iako mu je kazna kasnije smanjena na doživotni zatvor, tek 2018. godine — uz pomoć organizacije "Projekt nevinosti" — tužioci su pristali da se slučaj ponovo pokrene.

DNK testiranje koje nije bilo dostupno početkom 1980-ih ukazalo je na još dvojicu muškaraca u ubistvu, što je dovelo do DuBoiseovog puštanja iz zatvora 2020. Nedugo nakon toga, DuBoise je tužio grad Tampu, policajce koji su istraživali slučaj i forenzičkog zubara koji je svedočio da mu zubi odgovaraju navodnom tragu ugriza na žrtvi.

Tužba je riješena 11. januara, a Gradsko vijeće Tampe je u četvrtak jednoglasno izglasalo da je odobri i službeno dodijeli 14 miliona dolara DuBoiseu, koji sada ima 59 godina. Članovi Vijeća rekli su da je novac najmanje što grad može učiniti za njega.

"Ovo je bila velika greška", rekao je član vijeća Luis Viera.

DuBoisea, koji nije prisustvovao sastanku u četvrtak, u slučaju je zastupala advokatska firma Loevy & Loevy sa sjedištem u Chicagu, koja je vodila brojne slučajeve nepravomoćnih osuda širom zemlje.

"Nagodba nije samo priznanje štete koju je pretrpio gospodin DuBoise, već i prilika za njega da nastavi sa svojim životom", navodi se u saopštenju advokatske firme.

Šef policije Tampe Lee Bercaw rekao je u vlastitoj izjavi da u godinama nakon slučaja DuBoise, detektivi prolaze bolju obuku i da je napredak u tehnologiji doprinio u načinu na koji se takve istrage vode.

"Prepoznajemo duboke i trajne posljedice ovog slučaja, posebno na gospodina DuBoisea skoro četiri decenije kasnije", rekao je Bercaw.

DuBoise i njegova advokatska firma dobit će 9 miliona dolara ove godine, 3 miliona sljedeće godine i 2 miliona dolara 2026. godine, prema gradskim dokumentima.

Grams je seksualno zlostavljana i pretučena na smrt u augustu 1983. dok je išla kući sa posla u restoranu u Tampi. Medicinski istražitelj je zaključio da je rana na njenom obrazu trag ugriza, što je navelo istražitelje da uzmu uzorke ugriza od brojnih muškaraca, uključujući DuBoisea. Značajno je da je otisak rane napravljen pomoću pčelinjeg voska.

Forenzički zubar je utvrdio da je ugriz došao od DuBoisea, iako on nije poznavao Grams, ali je često dolazio u područje gdje je pronađeno njeno tijelo. Stomatolog je svjedočio u sklopu DuBoiseove tužbe da više ne vjeruje da se tragovi ugriza mogu direktno upariti s pojedinom osobom.

Decenijama kasnije, DNK testiranje je ukazalo na Amosa Robinsona i Abron Skota, dvojicu muškaraca koji služe doživotne zatvorske kazne zbog drugog ubistva. Obojica čekaju suđenje za ubistvo u slučaju Grams.

Svjedočenje zatvorskog doušnika da je DuBoise priznao da je ubio Gramsa također je kasnije diskreditovano. Grad je u nagodbi negirao da je bilo koji od njegovih policajaca kriv za namjerno nedjelo, kao što je DuBoise tvrdio u tužbi.

DuBoise je izašao iz zatvora na Floridi u augustu 2020.

"Molio sam se Bogu svaki dan i nadao se tome", rekao je DuBoise nekoliko trenutaka nakon puštanja na slobodu.