Odmazda

Kataib Hezbollah je pojačao kampanju raketnih i bespilotnih napada protiv američkih ciljeva na Bliskom istoku zbog izraelskog rata u Gazi.

Vojska Sjedinjenih Američkih Država pokrenula je zračne napade na ciljeve u Siriji i Iraku, u prvoj odmazdi za napad dronom u kojem su poginula tri vojnika u udaljenoj američkoj bazi u Jordanu.

Američki vojni izvori rekli su da je sedam lokacija između Iraka i Sirije bilo meta napada u petak, javila je novinarka Al Jazeere Rosiland Jordan, pozivajući se na zvaničnike Pentagona.

Odgovornost za napad na američku bazu preuzeo je Islamski otpor u Iraku, termin koji se koristi za opisivanje labave koalicije milicija koje podržava Iran i koje se protive američkoj podršci Izraelu u ratu u Gazi.

Zvaničnici Pentagona kažu da ne znaju koja je frakcija unutar te grupe izvela napad, ali jedna od najistaknutijih, Kataib Hezbollah, navodno tvrdi da više neće napadati američke snage u regiji, iz poštovanja prema iračkoj vladi.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, irački zvaničnik je kazao da je odluka Kataib Hezbollaha došla nakon intenzivnih kontakata Iračke vlade s američkim zvaničnicima i iračkim oružanim grupama kako bi se spriječila eskalacija nakon napada u Jordanu.

“Očigledno je da je to što se desilo bio predalek korak i stavilo je sve na raskrsnicu”, rekao je zvaničnik.

Ovo je prvi put da su američki vojnici ubijeni u regiji nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra. Bilo je napada na američke baze u regiji, ali američka vojska do sada nije prijavila žrtve.

Nastanak Kataib Hezbollaha?

Kataib Hezbollah je grupa sa sjedištem u Iraku, a koju podržava Iran.

Američko ministarstvo finansija nedavno je sankcioniralo članove Kataib Hezbollaha, optužujući ih da pomažu iranskoj Revolucionarnoj gardi.

Grupu je osnovao Abu Mahdi al-Muhandis, jedna od najutjecajnijih vojnih osoba u Iraku. Al-Muhandis je ubijen u istom napadu američke bespilotne letjelice u Bagdadu kao i iranski general Qasem Soleimani 2020, nakon čega je grupu preuzeo Ahmad al-Hamidawi.

Prema američkim izborima, Kataib Hezbollah je u septembru 2022. godine imao oko 10.000 pripadnika.

Koji su ciljevi grupe?

Grupa je postala poznata 2007. godine s nizom napada na snage predvođene SAD-om u Iraku. Rat u Iraku službeno je završio 2011. povlačenjem većine američkih trupa, ali hiljade američkih vojnika i dalje se nalaze u zemlji, s ciljem borbe protiv ISIL-a i ograničavanja iranskog utjecaja u regiji, prema podacima Instituta Cato .

Neki od ciljeva grupe Kataib Hezbollah također su borba protiv ISIL-a, ali i protjerati američke snage iz Iraka.

Ima li Kataib Hezbollah podršku iračke vlade?

Premda iračka vlada i SAD djeluju kao saveznici, službeni Bagdad također ima dobre odnose sa Islamskim otporom, u okviru kojeg djeluje i Kataib Hezbollah, i koji radi zajedno s iračkom vojskom.

Irački premijer Mohammed Shia al-Sudani osudio je američke napade na Irak kao flagrantno kršenje suvereniteta Iraka, što je još opasniji znak da izraelski rat protiv Gaze potiče daljnje sukobe na Bliskom istoku.

Kataib Hezbollah nije ista organizacija kao poznatija grupa Hezbollah, libanska šiitska politička stranka i grupa osnovana 1980-ih koja je uključena u sukobe na libansko-izraelskoj granici od početka rata u Gazi.