SIGURNOST NA PRVOM MJESTU

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u srijedu je boravio u posjeti Emiratima i Saudijskoj Arabiji, a pažnju javnosti privukla je zapravo njegova pratnja na ovom putovanju.

Naime, tokom boravka na Bliskom istoku, avion u kojem se nalazio Putin pratili su ruski lovci Su-35S. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov obrazložio je razloge za ovakve sigurnosne mjere.

"Region Bliskog istoka je turbulentan. Sve je puno opasnosti i nepredvidivosti i zbog toga se, naravno, preduzimaju sve mjere kako bi obezbjeđenje šefa ruske države bilo na odgovarajućem nivou", poručio je Peskov.

Na pitanje da li će se Putin sastati sa borbenim pilotima koji su ga pratili na putovanju, Peskov je odgovor da ne zna.

"Predsjednički i vojni avioni slijeću na različita mjesta. Mislim, naravno, Putin zna ili će saznati imena tih pilota", naglasio je Peskov.

Kako je ruski predsjednik naglasio uoči putovanja, nakon povratka u Moskvu održat će i susret sa predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem, a ovakve diplomatske događaje Putin je opisao kao "moćan pogodak".

"Tri najsnažnija međunarodna događaja za jedan i po dan. Ovo je tako moćan pogodak. Čini mi se da će to biti korisno sa stanovišta razvoja naših odnosa sa ove tri države i sa stanovištva, da tako kažem, relevantnih signala međunarodnoj zajednici", rekao je Putin.