U 100. GODINI

Američki diplomata i istaknuti naučnik Henry Kissinger preminuo je u srijedu u svom domu u Connecticutu u dobi od 100 godina, objavila je konzultantska kompanija Kissinger Associates.

Kissinger je ostavio neizbrisiv trag u vanjskoj politici Sjedinjenih Američkih Država, služeći kao državni sekretar i savjetnik za nacionalnu sigurnost tokom predsjedničkih administracija Richarda Nixona i Geralda Forda.

Kissinger je nagrađen Nobelovom nagradom za mir 1973. godine zbog svog doprinosa pregovorima o prekidu vatre u Vijetnamu, iako je ta odluka bila predmet kontroverzi. Tokom 1970-ih, igrajući ključnu ulogu u visokim diplomatskim dužnostima, bio je uključen u značajne globalne događaje, uključujući Pariški mirovni sporazum sa Sjevernim Vijetnamom, otvaranje diplomatskih odnosa s Kinom, pregovore o kontroli naoružanja između SAD-a i Sovjetskog Saveza te jačanje veza između Izraela i arapskih susjeda.

Kissingerova uloga kao glavnog arhitekta vanjske politike SAD-a oslabila je s Nixonovom ostavkom 1974. godine, ali je nastavio pružati svoja mišljenja pod predsjednikom Fordom do kraja života.

Unatoč pohvalama zbog briljantnosti i iskustva, Kissinger je bio kontroverzna figura. Dok su ga mnogi hvatali zbog doprinosa diplomaciji, drugi su ga kritizirali kao ratnog zločinca zbog podrške antikomunističkim diktaturama, posebno u Latinskoj Americi.

Rođen kao Heinz Alfred Kissinger u Njemačkoj 1923. godine, Henry se sa svojom obitelji preselio u SAD 1938. godine izbjegavajući nacističke progone Jevreja. Njegova vojna služba u Evropi tokom Drugog svjetskog rata prethodila je doktoratu na Harvardu 1954. godine.

Nakon desetljeća u američkoj diplomatiji, Kissinger je 1982. osnovao konzultantsku kompaniju Kissinger Associates, pružajući savjete svjetskoj korporativnoj eliti. Ostao je aktivan do samog kraja života, nedavno se sastavši s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u Pekingu, gdje je igrao ključnu ulogu u normalizaciji odnosa između SAD-a i Kine tokom 1970-ih.