PREDVIĐANJE ZA EVROPU

Sedam pred nama će početi promjenjivim vremenom, uz prolaznu kišu. Večeras i astronomski stiže proljeće. Meteorolozi AccuWeathera objavili su veliku prognozu za proljeće za Evropu.

Kako pišu, u nekim će se zemljama zadržati dugotrajan zimski obrazac, dok će se druge morati nositi s potencijalno opasnim vremenskim nepogodama kasnije tokom proljeća.

Južnu Europu bi u prvom dijelu proljeća opet mogla zadesiti suša, piše AccuWeather.

Prema Météo Franceu, niz od 32 uzastopna dana bez mjerljivih padalina opažen je od 20. januara 2023. do 21. februara 2023. Time je postavljen novi rekord za najdulji uzastopni niz dana bez mjerljivih padalina od 1959. Još jedan značajan dio bio je 2020. od 17. marta do 16. aprila, kada je zabilježen 31 uzastopni dan bez mjerljivih padavina.

S druge strane, oluje u jugozapadnoj Evropi i povećanje proljetnih padavina u južnim regijama izazivaju zabrinutost među prognostičarima zbog opasnosti od poplava na lokacijama kao što su Italija i Balkan.

“S obzirom na to koliko je Sredozemno more toplo, oluje bi mogle osigurati dodatnu vlagu i dovesti do povećanja prijetnji od poplava. To je posebno zabrinjavajuće za zapadne padine Apenina i Dinarskih Alpa”, objasnio je Roys.

U Italiji bi dotok vlage tokom prve polovice proljeća također mogao dovesti do povećane opasnosti od vremenskih nepogoda, koje bi pak mogle dovesti do raznih prijetnji poput razornih vjetrova, tuče i bujičnih poplava.

KAKO ĆE BITI SVE TOPLIJE, RAST ĆE I OPASNOST OD VREMENSKIH NEPOGODA
Kako će učinci iznenadnog stratosferskog zagrijavanja postupno prestajati diljem sjeverozapadne Evrope do kraja marta, trend visokog tlaka će preuzeti kontrolu nad regijom i zavladat će sušniji uslovi. Međutim, i dalje će biti mogući kišni prodori, zbog čega prognostičari vjeruju da bi ukupne količine oborina ovog proljeća mogle biti blizu prosjeka.

Prognostičari su posebno istaknuli Njemačku i Poljsku kao dvije zemlje koje će ovog proljeća biti suočene sa značajnim rizikom od velikih oluja, zajedno sa susjednim područjima sjeverno i istočno od alpskih regija.

Dijelovi zapadne Španije i Portugala također će se suočiti s nestabilnim početkom proljeća.

“Kako proljeće počinje, možemo vidjeti pojavu nestabilnih uvjeta na Pirinejskom poluotoku. Uslovi će postati suši i topliji u drugom dijelu proljeća”, objasnio je viši meteorolog AccuWeathera Alan Reppert.

Velik dio jugoistočne Europe će se u drugom dijelu proljeća suočavati s nadprosječnim temperaturama. Lokacije od Rima do Bukurešta su sredinom ožujka imale temperature tipične za kasni april, a ovaj trend zagrijavanja zadržat će se i tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, praćen povremenim kišama.

Tokom ranog proljeća na Balkanu treba očekivati i oluje, prenosi Index.