Priznanje EU-a

Evropa trpi posljedice procesa u kojem je razdvojila izvore svoga prosperiteta od izvora sigurnosti - prosperitet je temeljila na jeftinoj energiji iz Rusije i na pristupu velikom kineskom tržištu, a sigurnost je delegirao SAD-u, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

- Mislim da se mi Evropljani suočavamo sa situacijom u kojoj trpimo posljedice procesa koji traje već godinama, u kojem smo odvojili izvore svog prosperiteta od izvora naše sigurnosti - rekao je Borrell u govoru na godišnjoj ambasadorskoj konferenciji, na kojoj su se okupili šefovi diplomatskih delegacija EU-a širom svijeta.

U programaskom govoru, Borrell je izjavio da je Evropa svoj prosperitet temeljila na jeftinoj energiji iz Rusije.

- Ruski plin - jeftin i navodno dostupan, siguran i stabilan. Pokazalo se da to nije slučaj. I pristup velikom kineskom tržištu, za izvoz i uvoz, za tehnološke transfere, za ulaganja, za jeftinu robu. Mislim da su kineski radnici sa svojim niskim plaćama učinili mnogo bolje i mnogo više u obuzdavanju inflacije nego sve centralne banke zajedno - kaže Borrell.

- Svijet u kojem su Sjedinjene Države brinule o našoj sigurnosti, a Kina i Rusija osiguravale prosperitet više ne postoji - kaže Borrell.

- Ne možemo jednu ovisnost zamijeniti drugom. Sretni smo što uvozimo mnogo ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz Sjedinjenih Država - uzgred rečeno, po visokoj cijeni - i zamjenjujemo ruski plin američkim i norveškim ili azerbajdžanskim plinom.

Ali šta bi se dogodilo sutra kada bi SAD s novim predsjednikom odlučio ne biti toliko prijateljski s Evropljanima? Ili da sutra nemamo kobalta, nemamo rijetke materijale iz Konga, Južne Amerike, Afganistana - oni su jednako važni za nas kao nafta i plin - kaže Borrell.

Borrell je priznao da se Evropa pokazala lošom u predviđanju. Nije predvidjela, iako je mogla očekivati, ruski napad na Ukrajinu, ni snagu ukrajinskog otpora, kao ni Putinovu spremnost da eskalira situaciju. Nije predvidjela ni intenzitet napetosti između Kine i Tajvana.

- U prošlosti su se dogodile stvari za koje smo znali da bi se mogle dogoditi, ali neke su bile iznenađenje. Prvo - Ukrajina. Nismo predvidjeli koliko će se Ukrajina učinkovito odupirati. Nismo vjerovali da dolazi rat. Priznajem da su nam Amerikanci u Briselu govorili "napast će, napast će", a mi u to nismo vjerovali.

Sjećam se kada me je Tony Blinken (američki državni sekretar) nazvao i rekao: "Pa to će se dogoditi ovaj vikend." I dva dana kasnije, u pet ujutro, počeli su bombardirati Kijev. Nismo vjerovali da će se to dogoditi i nismo predvidjeli da je Ukrajina spremna pružiti tako žestok i uspješan otpor kao što čini. Naravno, zahvaljujući našoj vojnoj podršci, bez toga bi bilo nemoguće, ali i oni su jako doprinijeli - govorio je Borrell pa nastavio:

- Nismo predvidjeli ni mogućnost da situacija eskalira tako da Putin naredi masovnu mobilizaciju te ima nuklearne prijetnje. Pretpostavljam da ste svi čitali posljednji Putinov govor kada je proglasio aneksiju. Svatko to mora pročitati. Moramo svijetu objasniti što to znači, što znači ovaj pristup protiv Zapada i koji su pravi razlozi rata, objavio je Index.

Index.hr