Voda prodrla u kuće

Grad Krivij Rih na jugu Ukrajine suočava se s porastom nivoa vode na rijeci Inhulets nakon što je Rusija ispalila osam krstarećih projektila na lokalnu infrastrukturu, rekao je Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova.

On je objavio video nečega što je izgledalo kao mali most kojeg je voda odnijela.

- Rakete su bile usmjerene na hidrauličke strukture. To je uzrokovalo porast vodostaja rijeke Inhulec, prijeteći gradu – napisao je on na Twitteru, piše Reuters.

Kiril Timošenko, zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika, rekao je ranije da u napadu nije bilo civilnih žrtava i optužio Rusiju da pokušava širiti paniku.

Krivij Rih, najveći grad u centralnoj Ukrajini s procijenjenim prijeratnim stanovništvom od 650.000, pogođen je sinoć s osam krstarećih projektila, rekli su dužnosnici. Riječ je o rodnom mjestu ukrajinskog predsjednika.

- Uništeno je vodocrpilište. Rijeka je probila branu i izlila se iz korita. Stambene zgrade su samo nekoliko metara udaljene od rijeke - napisala je ukrajinska zastupnica Inna Sovsun na Twitteru. Raketni napadi pogodili su branu akumulacije Karačunov, rekao je Zelenski u video obraćanju objavljenom rano jutros. Vodovodni sistem nije imao vojnu vrijednost, a stotine hiljada civila svakodnevno ovise o njemu, rekao je.

U izvještaju američkog Instituta za proučavanje rata (ISW) navodi se da su snimke posljedica napada pokazale porast nivoa rijeke Inhulec za 2,5 metara.

Dužnosnici u gradu na jugu Ukrajine pozvali su mnoge stanovnike na evakuaciju, rekavši da ruski projektil koji je pogodio veliku branu akumulacije uzrokuje poplave. Kažu da je 112 kuća poplavljeno. Ugrožene su čak 22 ulice u dva okruga Krivij Riha, upozorio je gradski čelnik Oleksandr Vilkul.

Dužnosnici su rekli da protok vode od 100 kubnih metara u sekundi izvire iz pukotina, a nivo vode u rijeci Inhulec opasno raste. Ukrajina je rekla da je napad osveta Rusije za njen nedavni protunapad, prenosi Reuters.


Fena