Generalni sekretar

Na Ukrajini je da odluči koji su prihvatljivi uslovi za pregovore, kaže generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Briselu.

- Ali ono što znamo je da je ono što se događa za pregovaračkim stolom neraskidivo povezano sa snagom ratišta - kaže šef najvećeg vojnog saveza. Također dodaje da ako želimo rješenje u kojem je Ukrajina sutra nezavisna nacija "onda danas moramo pružiti vojnu podršku."

Ponovio je poruku da će podržavati pravo Ukrajine na samoodbranu koliko god to bude potrebno.

Na upit, koji su glavni izazovi sa kojima se saveznici suočavaju pružajući vojnu pomoć Ukrajini Stoltenberg je odgovorio:

- Glavni izazov je, naravno, to što je ovaj rat sada postao rat iscrpljivanja. Što znači da se bitka logike svodi na dopremanje municije, oružja i zaliha na prve linije. U početku smo trošili vlastite zalihe. Ali, naravno, postoji granica do koje to možemo činiti. Sada također naporno radimo na povećanju proizvodnje, tako da možemo osigurati nastavak podrške Ukrajini, jer je izuzetno važno da to činimo.

Ako predsjednik Putin pobijedi, to bi bila tragedija za Ukrajinu, ali je također opasno za NATO saveznike. To je moja poruka svim našim saveznicima, da trebamo podržati Ukrajinu jer je u našem sigurnosnom interesu da pokažemo da predsjednik Putin ne pobjeđuje u Ukrajini.

Stoltenberg je u razgovoru za RSE iznio svoju procijenu trenutne situacije na ratištu, kao i to kako su borbe, naročito za Bahmut, za Avdivku, utjecale i utječu na ukrajinske i ruske oružane snage.

- Prije svega, želio bih još jednom izraziti svoje divljenje - koliko sam impresioniran kvalitetom, hrabrošću i odlučnošću ukrajinskih oružanih snaga. Impresionirali su cijeli svijet. A ono što vidimo sa ruskim trupama jeste da je moral nizak, oprema je često loša, obuka nije baš impresivna. Zapravo, vodstvo zapravo ne funkcioniše u brojnim operacijama.

Ali u isto vrijeme, ono što vidimo je da ono što ruskim vojnicima nedostaje u kvaliteti, pokušavaju nadoknaditi u količini. Stoga dovode hiljade i hiljade vojnika, mnogi od njih loše opremljeni, loše obučeni. Ali, naravno, to uzrokuje štetu i oni također mogu nanijeti žrtve ukrajinskoj strani.

Rusi gube mnogo više vojnika jer jednostavno nemaju kvalitetu ili opremu vodstvo kao Ukrajinci. Ali to također znači da ne bismo trebali potcijeniti Rusiju jer su pokazali volju da ubace desetine hiljada novih vojnika. Za mene je to samo još jedan argument za to da mi pružamo podršku Ukrajini, pomažemo Ukrajini da oslobodi zemlju i da se odupre ruskim osvajačima.

RSE