STRAH ZBOG RATA

Dok traju pregovori Ukrajine i Rusije u regiji Gomelj na granici s Bjelorusijom, svijet se pita da li je Vladimir Putin očekivao ovakav odgovor Zapada i da li će ga sankcije natjerati da povuče ručnu ili ipak doda gas u ratnom autobusu, koji bi cijeli svijet mogao odvesti u provaliju.

Čini se da je ruski predsjednik Vladimir Putin sada u teškoj situaciji i to može biti opasno. Ukoliko popusti pred ukrajinskom odbranom i međunarodnim sankcijama, ruski lider bi mogao izgubiti autoritet kod kuće, što nikako ne želi da se dogodi. Ukoliko odluči još jače odgovoriti, to bi cijeli svijet moglo dovesti u opasnost.

Neočekivana ukrajinska odbrana i zapadni novac

Dugo planirana invazija na Ukrajinu ne ide po planu, iako ruske snage napreduju na jugu. Niko nije očekivao da će Ukrajinci pružiti ovakav otpor s obzirom na to da već danima uspješno brane najveće gradove u državi.

Zbog toga se Putin trudi prikazati, bar u Rusiji, da njihove trupe napreduju, a s druge strane pokušava prikriti žrtve. No, kako navode iz Ministarstva odbrane Ukrajine, činjenica je da je Putin do sada izgubio oko 5.000 vojnika i dosta opreme.

Osim dobro organizovane ukrajinske vojske i međunarodna reakcija je bila dosta brža i ozbiljnija nego što je to Putin očekivao.

SAD, EU i Velika Britanija su u brzom roku donijele najteže sankcije za ruski bankarski sistem, kompanije i pojedince, što je nanijelo ozbiljnu štetu ruskoj privredi. Zbog zabrane izvoza određene robe iz SAD-a u Rusiju, mogli bi ostati bez brojne visoke tehnologije, a isključenje iz SWIFT sistema bi ih dovelo do kolapsa, stoga svi dosadašnji potezi Zapada očigledno Rusiju vode u izolaciju od svijeta i to je Vladimiru Putinu jasno. Leđa su mu okrenuli čak i neki saveznici poput turskog i mađarskog predsjednika te bivšeg lidera SAD-a Donalda Trumpa.

U skladu sa svim tim, analitičari pretpostavljaju da će Moskva uzvratiti u nekom obliku - vjerovatno velikim cyber napadom na zapadne institucije. No, i ruske institucije su već pod velikim hakerskim napadima s obzirom na to da se na njih okomila najpoznatija hakerska grupa u svijetu Anonymousi.

Svi će se usaglasiti da su šanse za mirovni sporazum tokom današnjih pregovora male, no da li to znači da se može očekivati intenziviranje ruske ofanzive na ukrajinske gradove? Odgovor na ovo pitanje se svakodnevno mijenja u zavisnosti od situacije i vjerovatno ni sam Putin nije siguran kako da reaguje.

Ukoliko se odluči produbiti svjetsku krizu, sudeći po najavi pripreme nuklearnog oružja i prethodnim ruskim akcijama u Čečeniji i Siriji, znamo da će Rusi malo voditi računa o sigurnosti civila, a i svojih vojnika.