STRAH OD BROJNIH ŽRTAVA

BBC je ukazao da je sada za Rusiju ključno da uspostavi kontrolu nad Kijevom te da će to nužno značiti urbano ratovanje ako to Rusija bude željela ostvariti.

Britanski javni servis je izvijestio da se konvoji ukrajinske vojske kreću prema glavnom gradu Ukrajine. Dio tog konvoja je i raketni sistem protuzračne odbrane. Ruska vojska je jučer, 25. februara, uništila jedan takav sistem.
Rat u i oko Kijeva je sve intenzivniji, a BBC je konstatovao da je za Moskvu sada ključno uspostavljanje kontrole nad ovim gradom. To će nužno značiti borbe na gradskim ulicama, a što bi za posljedicu moglo imati veliki broj žrtava na obje strane.

Tvrdi se da je Kijev još pod kontrolom Ukrajine. Ranije je vojska Ukrajine objavila da se borbe vode i na glavnoj kijevskoj aveniji, a na meti su i stambene zgrade. Jedna takva je pogođena raketom te je na njoj pričinjena velika materijalna šteta.

Američki mediji su objavili da je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski odbio ponudu Sjedinjenih Američkih Država da mu pomognu u evakuaciji te da im je poručio: "Trebam oružje, a ne prijevoz." Uvjerava da se nalazi u zemlji te da je ne namjerava napustiti. Demantovao je navod da je pozvao vojsku na predaju.