RAT NA ISTOKU

Rusija je jučer napala Ukrajinu iz vode, s neba i kopna. Granice su prešli na istoku, sa Krima, ali i iz Bjelorusije. Granatiranja su nastavljena od ranog jutra, a Ukrajinci tvrde da će danas biti najteži dan.

13:47 - Ruske snage preuzele su ponovo kontrolu nad aerodromom Hostomel u blizini Kijeva i iskrcale padobrance u tom području, izvještava ruska novinska agencija Interfax.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je ruska vojska blokirala pristup Kijevu sa zapada, a separatističke snage u istočnoj Ukrajini napale su položaje ukrajinske vojske uz podršku ruske vojske.

13:45 - Ruske rakete pogodile su sklonište i vrtić u Okhtyrki, u sjeveroistočnoj ukrajinskoj Sumskoj oblasti. Ima povrijeđenih i teško ranjenih, uključujući i decu.

13:30 - Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski ponovno se obratio javnosti. Pozvao je Vladimira Putina da razgovaraju.

- Želio bih se još jednom obratiti predsjedniku Rusije: borbe se vode po cijeloj Ukrajini. Sjedimo i razgovarajmo da zaustavimo gubitke ljudskih života - rekao je.

13:18 U telefonskom razgovoru u petak, kineski predsjednik Xi Jinping rekao je Vladimiru Putinu da Kina podržava Rusiju u naporima za rješavanje ukrajinske krize putem dijaloga, javlja kineska državna televizija CCTV.
Ukrajinsko-ruska kriza predstavlja veliki izazov za Kinu na mnogim frontama.
Sve bliži diplomatski odnos između Rusije i Kine mogao se vidjeti na Zimskim igrama - s Putinom koji je došao u Peking kao jedan od rijetkih svjetskih čelnika koji su sudjelovali.
Ranije je kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbilo rusku ofanzivu nazvati "invazijom"

12:51 Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski se ponovo oglasio na Twitteru i izvijestio da su jutros u 10:30 vođene borbe u Černihivu, Hostomelu i Mariupolju.
Naglasio je da ima ubijenih ljudi, no ništa nije napisao o trenutnoj situaciji u Ukrajini.
Onje zatražio od Zapada da uvedu jače sankcije Rusiji te je govorio da Ukrajincima treba vojna pomoć Evrope kako bi se smanjile žrtve.

12:36 Masovna bombardovanja su već satima prisutna i u Harkovu. Sirene su se oglasile širom grada još jutros, a tokom dana je zabilježeno nekoliko eksplozija.
Na ulicama se i dalje mogu vidjeti ostaci ruskog neeksplodiranog oružja. Na nekoliko mjesta su pale velike rakete koje nisu eksplodirale, a nepoznato je ima li povrijeđenih.

12:14 Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov je kazao da će regrutirati i osobe starije od 60 godina kako bi bili spremniji za Kijev.

12:00 Dugogodišnji ruski saveznik Kina još uvijek odbija osuditi Rusiju, a njezino ministarstvo vanjskih poslova odbija nazvati rusku akciju protiv Ukrajine "invazijom".
Na dnevnom brifingu za vijesti u Pekingu, glasnogovornik Wang Wenbin ponovio je stav Kine da, iako poštuje teritorijalni integritet svih zemalja, također razumije "legitimnu zabrinutost Rusije o sigurnosnim pitanjima".
Dodao je da Kina još uvijek priznaje Ukrajinu kao legitimnu državu i vjeruje da se vrata političkog rješenja u Ukrajini još uvijek nisu zatvorila, ali nije dao prijedloge kako bi se dijalog mogao odvijati.
BBC je zatražio odgovor na komentar američkog predsjednika Joea Bidena da će "svaka nacija koja podržava agresiju Rusije u Ukrajini biti umrljana udruživanjem".
Wang je odgovorio da je "zemlja čija će reputacija biti umrljana ona koja se miješala u unutarnje stvari druge nacije u ime ljudskih prava i koja je nastavila voditi ratove".
"Odlučio sam, u dogovoru sa zapovjednikom postrojbi Oružanih snaga Ukrajine... uključiti u Domoljubne postrojbe [one] starije od 60 godina, koji su moralno i fizički spremni oduprijeti se i poraziti neprijatelja", napisao je gospodin Reznikov.

11:49 Ured UN-a za ljudska prava kaže da ima izvještaj o najmanje 127 civilnih žrtava u Ukrajini od kojih je 25 ljudi ubijeno, a 102 ozlijeđeno, zbog "granatiranja i zračnih napada" Rusije. Navedeno je da je ovaj broj vjerovatno i veći.

11:39 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je upravo održao sastanak sa medijima prilikom čega je ponovio tvrdnju Vladimira Putina da Moskva ne želi okupirati Ukrajinu, nego je radije "demilitizirati".

Govoreći o Ukrajini rekao je da to nije demokratska zemlja, a činjenicu da je Rusija izvršila invaziju na susjednu nezavisnu zemlju nije htio da komentariše. On je spomenuo zapadne intervencije u bivšoj Jugoslaviji, Iraku i Libiji za koje je rekao da su prouzročile hiljade žrtava u ime promicanja demokratije.

11:35 UEFA je premjestila svoju vodeću nogometnu utakmicu, finale Lige prvaka, iz St. Petersburga u Pariz. Odluka o preseljenju utakmice iz Rusije donesena je na vanrednom sastanku Izvršnog odbora UEFA-e, održanom kao odgovor na "tešku eskalaciju sigurnosne situacije u Ecropi".

11:21 Na društvenim mrežama je objavljen snimak ruske vojne kolone na Krimu koja stoji spremna za pokretanje u slučaju potrebe. Na snimku se vidi ogroman broj oklopnih vozila, tenkova i ostale opreme.

10:57 Ruske specijalne snage su prodrle u centar Kijeva, izvještavaju novinari koji se trenutno nalaze u glavnom gradu Ukrajine. Oni navode da se sukobi vode oko državnog parlamenta.
Riječ je o manjoj grupi specijalaca, a tenkovi još uvijek nisu došli do centralnog dijela.

10:36 Borbe se definitivno vode u Kijevu. Ukrajinske snage teritorijalne odbrane su pucale na vojno vozilo sa ruskim diverzantima u Kijevu i ubili jednog od njih.

Osim toga, stanovništvo se organizovalo u glavnom gradu da parkiraju automobile tako da prepriječe put ruskim tenkovima i vozilima do centra.

10:26 Ukrajinske obrambene snage upravo su na Twitteru pozvale sve civile da se pridruže vojsci bez obzira na njihovu dob, čak i ako su maloljetni, vjerojatno.

"Danas Ukrajini treba sve. Sve procedure za pristupanje su pojednostavljene. Ponesite samo putovnicu i identifikacijski broj. Nema dobnih ograničenja", rekao je to zapovjednik Jurij Galuškin.

Svi koji žele pristupiti vojsci, moraju se samo pozvati na ovaj tvit.

10:03 U Kijevskom predgrađu se vode borbe, tome svjedoče brojni snimci koje stanovnici i mediji objavljuju na društvenim mrežama. Čuju se pucnjave, a vidi se da tenkovi prolaze kroz grad.

9:34 Ministarstvo odbrane Ukrajine javlja da se na Obolonu u Kijevu nalazi ruska diverzantsko-izviđačka skupina, a sudeći po snimcima došlo je do borbe u nekim mjestima.

Obolon je inače pregrađe Kijeva i nalazi se na manje od 10 kilometara udaljenosti od centra grada što znači da su Rusi definitivno ušli u grad.

Od građana je zatraženo da prijavljuju kretanje ruskih vojnika ukoliko ih primijete, a zatraženo je od njih i da bacaju Molotovljeve koktele na vojsku i njihovu opremu.

9:00 Ministrica odbrane Ukrajine Anna Malyar je kazala da je Vojska Ruske Federacije zaplijenila dva vozila Oružanih snaga Ukrajine te da su obukli uniformu ukrajinske vojske i krenuli velikom brzinom prema centru Kijeva.

Naknadno je obavijestila da su ih uspješno neutralizovali.

8:46 Poznata hakerska grupa Anonymous objavila je cyber rat Rusiji. Oni su onesposobili nekoliko ruskih vladinih internet stranica kao i medijsku stranicu Russia Today.

Neke od stranica su ugašene, a nekima je samo usporen rad. Ovime poznati hakeri šalju poruku Putinu da se ne plaše napasti ga, te da se i na ovaj način može napraviti šteta vladi.

8:33 Ukrajinski mediji pišu da je u Hostomelu, predgrađu Kijeva došlo do okršaja ruske i ukrajinske vojske prilikom čega je uništena ruska vojna kolona.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine je izvijestilo sinoć da su ukrajinski branitelji ponovo preuzeli kontrolu nad zračnom lukom Hostomel, koja je jučer bila granatirana, a ruski vojnici su je zauzeli.
Savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Gerašenko podijelio je s javnošću informacije o trenutnoj situaciji oko glavnog grada Ukrajine Kijeva te je naglasio kako će ruska vojska iz dva smjera pokušati doći do grada.

U kratkom obraćanju Ukrajincima, Geraščenko je naglasio kako su svi ukrajinski vojnici spremni, te da se danas očekuju mnogo jači napadi ruske vojske na glavni grad Kijev.

"Danas će biti najteži dan. Plan neprijatelja je da se tenkovima probije iz dva smjera, tačnije Ivankova i Černihiva prema Kijevu", rekao je Heraščenko.

Ipak, i pored brojnih sukoba, savjetnik ministra je poručio kako je vojska spremna braniti Kijev.
"Ruski tenkovi dobro gore kada ih pogode naše protutenkovske navođene rakete kao i pokloni naših saveznika u vidu Javelina. Branioci Kijeva su spremni", poručio je savjetnik.

Grad Černihiv se nalazi oko 150 kilometara udaljenosti od Kijeva i od početka ruskog napada na Ukrajinu na ovom prostoru se vode velike borbe između ukrajinskih i ruskih vojnika, a ukrajinsko ministarstvo odbrane je saopćilo kako su vojnici uspjeli zaustaviti napredovanje ruske vojske na ovom području.

S druge strane, grad Ivankov nalazi se nedaleko od Černobila za kojeg su ruski vojni zvaničnici jučer potvrdili da se nalazi pod kontrolom ruskih vojnika.

Podsjetimo, napadi na Kijev i predgrađa glavnog grada Ukrajine počeli su jutros u 4 sata, a zvaničnici su saopćili kako su u napadima korišteni krstareći projektili.