Savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Gerašenko podijelio je s javnošću informacije o trenutnoj situaciji oko glavnog grada Ukrajine Kijeva te je naglasio kako će ruska vojska iz dva smjera pokušati doći do grada.

U kratkom obraćanju Ukrajincima, Geraščenko je naglasio kako su svi ukrajinski vojnici spremni, te da se danas očekuju mnogo jači napadi ruske vojske na glavni grad Kijev.

"Danas će biti najteži dan. Plan neprijatelja je da se tenkovima probije iz dva smjera, tačnije Ivankova i Černihiva prema Kijevu", rekao je Heraščenko.

Ipak, i pored brojnih sukoba, savjetnik ministra je poručio kako je vojska spremna braniti Kijev.
"Ruski tenkovi dobro gore kada ih pogode naše protutenkovske navođene rakete kao i pokloni naših saveznika u vidu Javelina. Branioci Kijeva su spremni", poručio je savjetnik.

Grad Černihiv se nalazi oko 150 kilometara udaljenosti od Kijeva i od početka ruskog napada na Ukrajinu na ovom prostoru se vode velike borbe između ukrajinskih i ruskih vojnika, a ukrajinsko ministarstvo odbrane je saopćilo kako su vojnici uspjeli zaustaviti napredovanje ruske vojske na ovom području.

S druge strane, grad Ivankov nalazi se nedaleko od Černobila za kojeg su ruski vojni zvaničnici jučer potvrdili da se nalazi pod kontrolom ruskih vojnika.

Podsjetimo, napadi na Kijev i predgrađa glavnog grada Ukrajine počeli su jutros u 4 sata, a zvaničnici su saopćili kako su u napadima korišteni krstareći projektili.