Pandemija

Epidemiološka slika polako se poboljšava na globalnom nivou, ali da znak da korona još ne odustaje je pojava nove mutacije - delta plus soja.

Riječ je o visoko zaraznom soju, ali to nije jedini razlog zašto naučnici strahuju od ovog soja korona virusa, piše Nova.rs.

Najmanje 40 uzorka delta plus soja otkrivena su u Indiji, ali njegovo prisustvo zabilježeno je i u najvećem evropskom žarištu. Posljednji izvještaji pokazali su da je 41 od 75.953 delta slučajeva koronavirusa bio zapravo mutacija delta plus varijanta virusa, piše Sky News.

Delta plus varijanta koronavirusa pronađena je i u još devet zemalja – SAD, Velikoj Britaniji, Portugalu, Švicarskoj, Japanu, Poljskoj, Nepalu, Rusiji i Kini.

Tri zabrinjavajuće karakteristike

Iako se ovo ovom soju još uvijek ne zna mnogo, naučici su upozorili da delta plus ima tri zabrinjavajuće karakteristike.

To su: povećana prenosivost, jače vezivanje u receptorima plućnih ćelija i potencijalno smanjenje odgovora antitjela.

Delta plus varijanta mutacija koronavirusa prvi put se pojavila u Izvještaju o javnom zdravlju u Engleskoj 11. juna. To je podlija varijanta u odnosu na Delta soj.

Stekla je mutaciju pod nazivom K417H, koja se takođe nalazi u beta varijanti virusa koja je ranije otkrivena u Južnoj Africi.

„Prilično smo zabrinuti zbog varijante delta plus, s ozbirom da ima mutaciju koja je pripisana beta verziji – izbjegavanje imuniteta koji nudi vakcina Astra (vakcina koju je dobila većina stanovništva u Indiji). Zabrinutost se takođe odnosi na ponavljanje infekcije, jer postoje izvještaji da varijanta izbjegava neutralizaciju koktelom sa antitelima“, rekao je dr Lance Pinto, savjetnik pulmolog u Nacionalnoj bolnici Hinduja, u obraćanju za Sky News.