Početkom devedesetih došli sa Kosova

Od kako je porodica Dute početkom devedesetih sa Kosova došla u Tivat i prvi kiosk sa nazivom Buregdžinica „As“ otvorila na nekadašnjoj Turkovoj poljani, Duteov burek stekao je u Tivtu kultni status.

Tokom tri decenije porodičnog posla u Tivtu, buregdžinica porodice Dute je promijenila više lokacija, ali je zadržala isti ukus i miris bureka sa sirom, mesom i posnog sa krompirom. Sa tim ukusima već godinama počinju dan brojni Tivćani i tivatski gosti. „Mlađi Dute“, Erden koji je bio naš gost u Radio Suncobranu ističe da je buregdžinica „As“ trenutno u „Trip advisoru“ po ocjenama mušterija, drugi po kvalitetu ugostiteljski objekat u gradu. Sa Erdanom smo o kultnom statusu Duteovog bureka pričali uz zalogaj bureka sa krompirom jer u emisiju nije došao „praznih ruka“.
"Sezona je interesantna i turbulentna. Zadovoljni smo interesovanjem. Vidjećemo kako će se pokazati septembar. Završio sam srednju školu smjer Elektronika u Tivtu, praksu sam završavao u Radio Tivtu. Da nije bilo bureka postao bih tonac. Naše mušterije ne samo da se vraćaju, već nas i prate dok smo selili lokal po Tivtu. Promijenjeno je šest lokacija, a oni nas prate od 1991. kad smo došli u Tivat i kada je tata sa stricem otvorio radnju, do sad. Recept uspjeha je u tome što porodično radimo. Radimo u buregdžinici, ja, otac i majka. Nekad u sezoni uzmemo radnika za ispomoć. Ipak je to „buregdžinica kod Dutea“, kaže Erden.
"Dute mlađi" kako ga mušterije zovu, ističe da u kultnoj buregdžinici u omiljenom obroku uživaju brojni sladokusci, od političara, novinara, glumaca pa do pjevača. „Stalna mušterija nam je glumac Saša Pantić koji je tokom ljeta naš "inventar" i naše zaštitno lice, baš kao i Dragan Redžo iz Radio Tivta, dođe novinar Siniša Luković, poslanik Adrijan Vuksanović, Deda iz popularne klape „Who see“. Svi su oni naše redovne mušterije“, ističe Erden Dute. On kaže da je popularni Saša u TV seriji Kursadžije prepričavao anegdotu. "Pitao je moga tatu 'Gdje držiš meso?" On mu kaže „U frižideru“. A Saša će na to "Što ne staviš malo i u bureke?, prepričava Erden uz smijeh, Sašin štos.
Otkrivajuću tajnu balkanskog specijaliteta, Erden objašnjava da burek nastaje od komada tijesta – „jufke“ od 200 do 250 grama koja se ručno mijesi i prođe "pet ruka" dok ne dođe do tanjira. "Moj tata to obrađuje. Tijesto se pravi uveče, da bi "preležalo", ta se „jufka“ ujutro razvija, pa ispeče, pa posluži mušteriji ili zapakuje da bi došli do pazara. Nikad nijesmo prebrojali koliko bureka dnevno napravimo. Brojimo količinu vode koja je potrebna za tijesto. Ovaj porodični posao nikad ne bih mijenjao. To je jasno čim nijesam postao tonac u Radio Tivtu“, kaže u šali simpatični Erden dodajući da se ta porodična tradiciji prenosi sa koljena na koljeno. „Baviti se tim poslom je stvarno teško, a nekima i neisplativo. Jedino ako radiš za sebe onda možeš sebe naći u tome. Radi se dugo, i tokom noći i cijelog dana. Dio čitave priče je kontakt sa mušterijama. Snalazim se sa jezicima dobro jer Tivat se mijenja. Prije deset godina su bili samo turisti iz regiona sa kojima smo mogli pričati naš jezik. Sad već pričamo sa njima na engleskom, ruskom i turskom jeziku. Sa Turcima je lako. Oni znaju šta je burek. Kad dođu Rusi pitaju šta je, a mi im objasnimo da je to pita ili pecivo slično njihovom pirogu. Oni burek miješaju sa svojim pecivom sličnog imena koji se prži u ulju kao krofna. Kad burek probaju, oduševe se i obavezno vraćaju. Vole ga i Englezi. Burek je tradicionalna hrana Balkana. Ako nijesu bili u Crnoj Gori, bili su u Srbiji, Bosni ili Makedoniji, na Kosovu“, ističe Erden.
Porodica Dute su Goranci sa Šar planine. Nevjerovatan je podatak da njihovi rođaci i komšije drže kultne poslastičarnice i buregdžinice širom Crne Gore, Srbije ali i u Hrvatskoj. "Drže "Korzo" u Podgorici kod čuvenog "Štetnog", Suljo na Cetinju, "Fontana" u Nikšiću, Đesko u Kolašinu, Suljo u Beranama. To su sve familijarni biznisi. Opština Gora broji 17 sela. Nema kuće u kojoj nema buregdžije ili poslastičara. Prave se baklave, tulumbe, sladoledi. Moji rođaci na ostrvu Rab, recimo imaju čuvenu poslastičarnicu u kojoj prave samo sladolede“, ističe mlađi Dute.
Erden je buregdžijski posao uveo u 21. vijek, pa se tako ponuda buregdžinice "As" može naći na "Trip advisoru" i popularnoj mreži Instagram. "Počeo sam da mušterije slikam i postavljam na Instagram. Sada to sami traže. Pitaju 'Dute, hoćeš li nas slikati?' Na "Trip advisoru“ ne možemo mnogo, tu mušterije ostavljaju svoje preporuke i komentare. Jedino kao menadžer mogu da im odgovorim na njihov „review“. Ja ne mogu uticati na njih šta će napisati, jedino na njih utiče naš burek“, objašnjava marketing tehniku novog doba Erden Dute.