Regionalna saradnja i trajno pomirenje obaveza

Komesar za proširenje EU Stefan Fule na kraju dvodnevne posjete Srbiji sastao se sa srbijanskim predsjednikom Nikolićem. Fule je u zajedničkom obraćanju medijima nakon sastanka u zgradi Predsjedništva Srbije rekao da je čestitao predsjedniku Nikoliću na historijskom dostignuću otvaranja pristupnih pregovora sa EU.

On je rekao da će u septembru početi skrinig proces i da su se već danas srbijanski zvaničnici počeli pripremati za taj proces.

"Razgovarali smo o doprinosu Srbije koji će nastaviti da daje u regionalnoj saradnji i trajnom pomirenju”, rekao je Fule podsjetivši da je zajedno s Nikolićem prisustvovao proslavi ulaska Hrvatske u EU.

Fule je rekao da je uvjerio Nikolića da neće štedjeti napore pomagajući Srbiju za pristupne pregovore i da je to njegova lična ambicija - da postane najbolji prijatelj od povjerenja u ovom procesu.

"Proces pristupanja zahtjeva kontinuitet i odlučnost i ja imam puno povjerenje u kapacitet Srbije da će oni ispuniti ovaj ambiciozni cilj", zaključio je Fule.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao da je jedan od ubrzanih koraka kojim je Srbija krenula u implementaciji preuzetih obavaza, pored reformi i Briselskog sporazuma i promocija mira u regionu.

Nikolić je ponovio da će pregovori EU sa Srbijom početi poglavljima koja se tiču vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, korupcije i organizovanog kriminala, da pitanje Kosova Srbija želi da tretira u 35. Poglavlju, koje se bavi ostalim pitanjima.

On je istakao da je Srbija već pokazala da je spremna rješavati sve probleme, izdvojivši slobodu kretanja, pravosuđe, energetiku i telekomunikacije.

"Neka poglavlja će biti posebno teška i osjetljiva, ali Srbija je i prije 12 godina znala šta piše u knjizi uslova za priključenje Zajednici Evropskih naroda", naveo je Nikolić dodavši da, ukoliko sve bude po planu i da je siguran da će tako i biti, do kraja januara će biti održana međuvladina konferencija EU - Srbija, čime će zvanično početi pregovori.

Srbijanski predsjednik je ocijenio da za Srbiju predstoji velik i težak posao, ali i iskušenja.

"Rubikon je pred nama. Što se zemlja bolje pripremi, to će sjeme dati bolji i kvalitetniji rod. Tako i mi. Sa puno pažnje, ljubavi i truda pripremamo zemlju, da bi naša djeca, zajedno sa djecom cijele Evrope, ubirala svu punoću i zdravlje plodova budućnosti", zaključio je Nikolić.

Evropski komesar za proširenje Stefan Fule je tokom drugog dana boravka u Beogradu posjetio Skupštinu Srbije gdje je u obraćanju poslanicma poručio da Srbija mora da poboljša odnose sa Kosovom i ocijenio kao i da Evropska komisija očekuje nastavak reformi i njihovu održivost.

"Ključni cilj Srbije mora da bude puna, a ne formalna reforma", poručio je Fule u obraćanju u Skupštini Srbije.

On je istakao da Srbija mora da napravi korak naprijed ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa s Kosovom.

"To je zahtjevan, ali potreban proces za stabilnost u regonu, koji će otvoriti nove mogućnosti za sve ljude koji ovdje žive", nagasio je Evropski komesar za proširenje EU.

Fule je za Briselski sporazum rekao da je reformisao imidž Srbije u političkim krugovima širom Evrope i prikazao je kao zemlju koja se suočava s prošlošću i prihvata svoju evropsku budućnost.

Komesar EU za proširenje je u svom govoru u Skupštini Srbije izdvojio to što će proces integracija postati konkretan i opipljiv, posebno, kao je kazao, za administraciju, poslovne ljude, studente, ali i društvo u cjelini.

Stefan Fule danas putuje u Prištinu, gdje će razgovarati sa kosovskim zvaničnicima.