Najviše Rusa, Srba i Bosanaca

Prema posljednjim podacima Statističkog zavoda Austrije broj stanovnika u toj zemlji raste ponajviše zbog velikog broja imigranata u zemlji

Prema posljednjim podacima Statističkog zavoda Austrije, broj stanovnika u toj zemlji raste ponajviše zbog velikog broja imigranata u zemlji, javlja agencija Anadolija.
Naime, broj stanovnika Austrije prošle godine je porastao na 8.451.860, što je porast od 0,52 posto u odnosu na godinu prije.
Prema navodima Statističkog zavoda Austrije, porastu stanovništva u zemlji najviše su doprinijeli imigranti čiji se broj prošle godine povećao za 40 posto u odnosu na prethodnu godinu.
Najveći broj imigranata je doselio iz zemalja Evropske unije, odnosno njih 62 posto. Na prvom mjestu doseljenika u Austriju su Mađari, nakon kojih slijede Nijemci i Rumuni.
Od zemalja izvan EU-a, zabilježen je porast od 19.700 imigranata, od kojih su oko 45 posto bili iz zemalja Evrope. U toj skupini najveći broj su činili stanovnici Rusije, zatim Srbije i Bosne i Hercegovine.
Tako je prošle godine u Austriji zabilježeno ukupno 140.400 osoba koje su imigrirale u Austriju dok je njih 96.600 napustilo zemlju.
Austrijske vlasti su istakle da su zadovoljne porastom imigrantske populacije u zemlji, naglasivši da se u većini slučajeva radi o obrazovanim i mladim osoboma.