Brisel odlučuje o slobodi kretanja građana Kosova

Na sastanku Vijeća ministara, premijer Albanije Sali Berisha obratio je pažnju na odluku odobravanja albanskog državljanstva za sve građane albanskog porijekla koji žive van Republike Albanije, prenosi portal "Indeksonline".

"Odluka je blokirana više od četiri mjeseci, zbog parlamentarnih izbora u Albaniji. Ova odluka odnosi se na postupak priznavanja i sticanja državljanstva Albanije, osoba albanskog porijekla, sa izuzetkom građana Republike Kosovo. Ovim činom Albanija je zadnja država koja nudi svojim sunarodnicima ono što su druge zemlje regiona dale godinama unazad. Ovaj čin se ne treba smatrati od strane bilo koga drugačije nego akt koji je u najboljem interesu Albanaca, mira i stabilnosti. Postoje stotine hiljada Albanaca koji su emigrirali u slobodne zemlje i gotovo niko od njih nema albansko državljanstvo", rekao je Berisha.

Premijer Berisha je zatražio razumijevanje građana Kosova, koji ne mogu imati koristi od ove odluke. Prema njegovim riječima, za građane Kosova treba odlučiti Brisel o slobodni kretanja u zoni Shengena.

"Pravo da se prijave za albansko državljanstvo imaće Albanci, u svim drugim državama, osim građana Republike Kosovo. Tražim njihovo razumijevanje, jer je u njihovom i značaju Kosova da se problem viza sa EU riješi putem procedura i punim poštovanjem Vodiča kojeg je Brisel dostavio kosovskim vlastima za liberalizaciju viznog režima. Za Kosovo ne treba da Albanija bude, nego Brisel taj koji će odlučiti o slobodnom kretanju u zoni Shengena", izjavio je premijer Berisha.