Međunarodne garancije pri primjeni

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo Milovan Drecun rekao je da očekuje da će međunarodna zajednica dati garancije za primjenu dogovorenog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Ne sumnjum u mogućnost Vašingtona i Brisela da nateraju Prištinu da primeni sporazum. Oni imaju kapaciteta da svojim autoritetom garantuju da će se poštovati ono što je dogovoreno", rekao je Drecun za Radio - televiziju Srbije (RTS).

On je istakao da je Srbija u boljoj poziciji nego ranije i dodao da ne mora da prihvata nametnuta rješenja.

"Nama su neophodne garancije i EU je toga svesna, jer ukoliko u okviru Zajednice srpskih opština (ZSO) ne bude sve išlo kako je dogovoreno i kakvi su naši interesi, onda to ne može da se sprovode. Mi nismo više u situaciji, da kada nam se nešto nametne, da to moramo da ispunjavamo", istakao je Drecun.

On je rekao da će Srbija nastaviti da finansira Zajednicu srpskih opština (ZSO) i da niko od ljudi koji žive na Kosovu neće ostati bez posla.

Drecun je naveo da i Beogradu i Prištini predstoji promjena zakonodavnog okvira kako bi se ZSO postala "legalna i legitimna".

Kosovo i Srbija su postigli sporazum o normalizaciji odnosa mjeseca aprila.

Međutim, prije nekoliko dana ove Vlade su usvojile plan primjene sporazuma. EU i SAD su zahtjevale od strana da što prije počnu primjenu sporazuma, ukoliko žele da idu u pravcu integracija u EU.