Đorđe Subotić za AA

Vojvodina treba imati samostalnu finanijsku, zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, te raspolagati svojim prirodnim i radno stvorenim resursima i imovinom, smatra Đorđe Subotić

Nakon što je Skupština Vojvodine u ponedjeljak usvojila Prijedlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava te pokrajine, što izazvalo optužbe ogranaka vladajućih partija u Srbiji da se usvojenom deklaracijom "separatistička politika pokrajinske vlasti proglašava zvaničnom politikom", te da "skupštinska većina stvara nezavisnu državu Vojvodinu", prilike u toj autonomnoj pokrajini postale su rovite.
Predsjednik Vojvođanskog kluba Đorđe Subotić kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija da je "došlo vreme da se prekine vojvođanska ćutnja".
"Vojvodina koja je nekada bila najrazvijenije područje bivše Jugoslavije, od Ustava iz 1990. godine, a posebno od Ustava iz 2006. godine, konstantno propada. Vojvodina je sada kolonija srbijanskog centralizma. Ona je 2011. godine praktično prodata na ustavnom referendumu. Građanke i građani nisu bili za ovakvu autonomiju Vojvodine, jer je to autonomija bez autonomije. To je autonomija na papiru. Vojvodina će tako i dalje propadati. Dobro je što je vlast u Vojvodini konačno digla glas i pokušala da ukaže da ovako više ne može. No, ova Deklaracija je nedovoljna. Neophodno je da najviši organ, a to je Skupština Autonomne pokrajine (AP) Vojvodine donese Deklaraciju koja će zahtevati drugačiji ustavni položaj, drugačiji Ustav Vojvodine u kojem će Vojvodina imati samostalnu finanijsku, zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, te raspolagati svojim prirodnim i radno stvorenim resursima i imovinom", istakao je Subotić u razgovoru za agenciju Anadolija.
Odbacuje optužbe stranaka sa centralama u Beogradu da je riječ o separatizmu u Vojvodini.
"Vojvodina treba da bude drugačija. Vojvodina bi trebala, po nama, po zaključcima Četvrte vojvođanske konvencije, treba da bude republika u okviru federalne Srbije. Ono što je suštinski problem jeste unitarizam i visoki centralizam u Srbiji. Kada se to shvati u Srbiji, onda ona može da se kreće prema Evropskoj uniji (EU). Činjenica je da je Srbija jedna unitarna država, centralizovana, i to ne može da opstane. Ako stremimo ka nekim evropskim principima, Srbija mora da se drugačije organizuje i mi predlažemo da to bude federalna Srbija u kojoj će Vojvodina biti federalna jedinica. Ali je sasvim neophodno da postoji drugačiji status i Sandžaka, Šumadije, zapadne Srbije. Srbija treba da bude država svih nas, ali potpuno drugačija nego sada", naglasio je.
Upozorava, pak, da su srbijanski centralizam i nacionalizam još uvijek prilično jaki u Srbiji i da "moraju naći negde uporište", a pogotovo jer je "sada je izgubljena ova strana u vezi sa Kosovom".
"Plašim se da će ta nacionalistička i centralistička opcija sve više biti ustremljena prema Vojvodini. Treba podsetiti da je zaključcima Londonske mirovne konferencije regulisano da se Vojvodini vrate ustavna i građanska prava. Ta prava nisu vraćena ni ovim akutelnim Ustavom. Neophodno je da se i u Vojvodini jasno artikuliše šta se želi i kakav status Vojvodine. Mi predlažemo da to bude Vojvodina Republika u okviru federalne Srbije. To nije lako i jednostavno. Suštinski je problem što u Vojvodini nema jasne partijske političke snaga koja bi se za to izborila. Nešto pokušava neparlamentarna Vojvođanska partija", pojasnio je
Nova teritorijalna organizacija
Kaže da je vlast u Beogradu nedavno pokušala da organizira svoju verziju "jogurt revolucije" Slobodana Miloševića. Pokušalo se to, kaže, učiniti nedavnim mitingom u Novom Sadu.
"Biće takvih pokušaja. Čini mi se da se sada pokušava nešto sa Kosovom i jako je dobro što je sklopljen taj sporazum u Bruxellesu. Sada je pravo vreme da se pokrene inicijativa za donošenje novog Ustava Srbije, ali da se ovog puta uradi teritorijalna organizacija Srbije drugačije, da i Vojvodina dobije što je nekada imala. Vojvodina je jedino pitanje u sklopu federalizacije bivše Jugoslavije koje nije rešeno", naglasio je Subotić.
Porast nasilja
Na pitanje da li se boji novih napada, budući sve više informacija govori o rastu nasilja nad Mađarima u Vojvodini, na što je nedavno upozorio i Amnesty Internacional.
"To se stalno pokušava... To uvek lebdi. Suštinski problem u Srbiji jeste to što je ona zasnovana na 'memorandumskom konceptu'. Ukoliko se želi drugačija Srbija ona se mora drugačije organizovati. Mi smatramo da je federalizacija najbolji model koji se kao takav pokazao svuda u svetu. Ne treba zaboraviti da te nacionalističke snage se još uvek bore, i pokušavaju da Srbiju vrate u 19. vek. Nadam se da će se to  sprečiti. Ako sadašnje rukovodstvo Srbije želi u Evropu ono će sprečiti te pokušaje zastrašivanja Vojvodine. U Vojvodini je većinsko srpsko stanovništvo, preko 67 posto procenata. Mi se zalažemo za takav politički subjektivitet Vojvodine koji će biti građanski, a ne nacionalni", zaključio je Subotić.